PSZÁF: felfüggesztették az EDBUSY tevékenységét

Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) felszólította a cseh EDBUSY a.s. társaságot, hogy szüntesse be bejelentés nélkül folytatott pénzügyi szolgáltatási tevékenységét Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A PSZÁF honlapján közölt határozat szerint a felszólítás kiterjed az EDBUSY a.s. (székhelye: Josefska 15, Brno 602 00, Csehország) cégre, valamint a nevében és képviseletében Magyarországon eljáró személyekre, és kimondja, hogy azonnali hatállyal szüntessék be pénzkölcsön nyújtását, pénzügyi szolgáltatás közvetítését, illetve az e tevékenységet elősegítő ügynökhálózat szervezését.

A végzés utal arra, hogy a tevékenységek a folyamatban lévő piacfelügyeleti eljárást lezáró ügydöntő határozat meghozataláig sem folytathatók. A piacfelügyeleti eljárás bejelentés nélkül folytatott pénzügyi szolgáltatási tevékenység ügyében kezdődött.

A felügyelet bejelentések, illetve piacmonitoring alapján indította az eljárást. Az eljárás tárgya az is, hogy a végzett/végzendő tevékenység kimeríti-e a határon átnyúló tevékenység fogalomkörét. Az EDBUSY a.s. nem jelentkezett be a felügyeletnél határon átnyúló szolgáltatás végzése céljából, de ezt nem is teheti meg, mert nem rendelkezik a székhelye szerinti felügyeleti hatóság engedélyével sem pénzkölcsön nyújtására, ezért Magyarországon határon átnyúló tevékenységet nem végezhet és ügynökhálózatot sem építhet.

A bejelentők szerint a társaság 2008. év folyamán kezdte meg ügynöki jellegű hálózatának kiépítését Magyarországon sajátos hitel termékek értékesítése céljából. Az EDBUDY a.s. ügynökhálózatot épít ki Magyarország területén, ügynökök és a rendszerbe belépni szándékozó potenciális tagok részére előadásokat, kvázi oktatásokat tartanak, amelyen ismertetik a kínált hitel termékeket, illetve tájékoztatják a leendő ügynököket a részükre járó ügynöki jutalékokról.

A hálózat kiépítése úgynevezett multi level marketing rendszerben folyik, vagyis a hálózat szervezésekor az abban résztvevő ügynökök részesedést kapnak az általuk beszervezettek után.A felügyelet az eddigiekben megállapította, hogy sem az EDBUSY a.s., sem pedig a nevében és képviseletében fellépő és a hatósági ellenőrzés során beazonosított személyek nem rendelkeznek a pénzügyi szolgáltatási tevékenység folytatásához szükséges engedéllyel, nevükre a pénzügyi szolgáltatások közvetítéséhez szükséges bejelentés sem érkezett.

Az EDBUSY a.s. nem szerepel a felügyelet nyilvántartásában, így Magyarországon semmilyen pénzügyi illetve kiegészítő pénzügyi szolgáltatás folytatására nem jogosult. Az EDBUSY a.s. nevében és képviseletében fellépő személyek sem jogosultak pénzügyi szolgáltatás közvetítésére Magyarországon magyar ügyfelek részére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!