A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megindultak a részvényárak a Fed lépésekre

Vágólapra másolva!
Jelentős emelkedésnek indultak a már korábban is felfelé tartó határidős részvényindexek az amerikai tőzsdéken, miután a Fed bejelentette, hogy más nagy központi bankokkal egyeztetve lépéseket tesz a beszűkült hitelpiacok likviditásának megteremtése érdekében, és ez elsősorban a pénzügyi ágazat részvényeit, de általuk a piac egészét felfelé tolta.
Vágólapra másolva!

Korábban az határozta meg a tőzsdék hangulatát. hogy a befektetők immár elérkezettnek látták az időt arra, hogy az elmúlt három nap során olcsóvá vált papírokból komolyabb tételeket vásároljanak, az energetikai ágazathoz tartozó vállalatok pedig a magas olajárak miatt drágultak.

A Nasdaqot kissé bántja, hogy a Texas Instruments a lanyhuló mobiltelefon-chip kereslet miatt rontott negyedéves eredmény és bevételi célkitűzésein; a cég részvénye 1,5 százalékkal gyengült. Az irányzat áldozata lett a Nokia és számos más európai high-tech részvény is. A 109 dollár feletti olajár és az egyre emelkedő fémárak az energetikai és bányászati ágazatot erősítették.

Elemzők szerint egyértelműen "túleladottá" vált a piac. Sor kerülhet ezért korrekcióra, de a befektetőknek újra ás újra szembesülniük kell a lakáspiacról érkező baljós jelekkel: a Hovnanian Enterprises Inc például bejelentette, hogy negyedéves vesztesége csaknem kétszerese az egy évvel korábbinak.

A határidős indexek közül az S&P 500 futures 18,20 ponttal nőtt, számított értéke felett alakul; 168 ponttal jutott magasabbra a Dow futures, 14,50 pontot nyert a Nasdaq 100 futures.

Európa-szerte emelkedtek a részvényárak, és erősödött a dollár az után, hogy az amerikai Fed kedden 200 milliárd dolláros, könnyített feltételű visszavásárlási aukciót hirdetett, és felújította a tavaly decemberben kezdett hitelcsere-együttműködést is az Európai Központi Bankkal (EKB), a Svájci Nemzeti Bankkal, a kanadai és a brit központi bankkal.

A szeptember végéig meghosszabbított együttműködés keretében az EKB 30 milliárd dollárt, a Svájci Nemzeti Bank 6 milliárd kap, 10 milliárddal, illetve 2 milliárddal többet a korábbinál.
A Fed már a múlt héten is hirdetett egy 200 milliárd dolláros aukciót, és a piacok ezeket az összegeket már megérzik.

Elemzők szerint a Fed lépései jól kiegészítik az eddigi és a még várt kamatcsökkentéseket, amelyek javítják ugyan a gazdasági hangulatot, de közvetlen hatásuk ott, ahol a baj van - a nagybani, bankközi piacokon - viszonylag csekély. Ellenben az efféle intézkedések alkalmasak a likviditás közvetlen bővítésére a "nem elsőrendű válság" okozta aggodalmak miatt beszűkült bankközi devizapiacokon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!