Egyre többet költünk hiteltörlesztésre

Vágólapra másolva!
Jövedelméhez képest egyre többet költ a lakosság a hitelek törlesztésére. A felügyelet adatai szerint tavaly év végén a lakásrezsit levonva a fizetésekből minden második forint a bankok zsebébe került - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az adósságszolgálati ráta 13 százalékra emelkedett: ez azt jelenti, hogy a lakosság összes jövedelmének ekkora hányadát fordította a kölcsönök visszafizetésére. Ez jóval nagyobb az eurótérségben mért 10,5 százaléknál.

"Semmi okunk feltételezni, hogy ez az arány csökkenni fog" - mondta a Világgazdaságnak Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke. A lakossági hitelállomány ugyanis az idén is várhatóan 20 százaléknál nagyobb mértékben bővül, ezt a jövedelmek emelkedése aligha ellensúlyozza majd.

A háztartások megtakarítása is egyre apad a hitelekhez képest. A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint ez év márciusában már több pénzzel tartoztak a hitelintézeteknek, mint amennyi megtakarításuk volt, erre pedig a 2000 januárja óta vezetett statisztika alapján nem volt még példa.

Az adósszágszolgálat nem egyformán érinti az egyes rétegeket. Míg a magasabb jövedelműek könnyen megbirkóznak a törlesztőrészletekkel, a kevés pénzből élőknek egyre nagyobb teher a kölcsönök visszafizetése. A bankok is elismerik ezt, de úgy vélik, csalókák a statisztikusok által mért adatok, mert a lakosságnak jelentős mértékű be nem vallott jövedelme van. Ezt egy az MNB-szemlében nemrég megjelent tanulmány is alátámasztja, amely szerint a magyar adózók 2006-07-ben a GDP 9,5 százalékának megfelelő, vagyis közel 2300 milliárd forintnyi jövedelmet titkolhattak el.

A lakosság adósságterheit a devizák árfolyamának mozgása is befolyásolhatja. Jelenleg a háztartások hitelállományának már 59,3 százalékát teszik ki a devizakölcsönök, ráadásul a svájcifrank-alapú hitelek mellett megjelentek a jenalapú termékek is. Ezek minden eddiginél alacsonyabb kamattal csábítják az ügyfeleket, a felügyelet azonban arra figyelmeztet, hogy a jen árfolyama nagyobb mértékben ingadozik a forinthoz képest, mint a másik kedvelt hiteldevizáé, a franké - írja a Világgazdaság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!