Nehéz a hazai bútorgyártók élete

Vágólapra másolva!
A hét legnagyobb forgalmú bútorgyártó közül hazánkban mindössze a hetedik legnagyobb cég, at Er-Fa 2000 Kft. bír magyar tulajdonnal - tájékoztat a Népszabadság szerdai száma a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség (Fagosz) által elkészített lista alapján.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb árbevételt realizáló körmendi székhelyű ADA Hungária Kft. 7,9 milliárd forintos árbevétele mellett még az Er-Fa 2,9 milliárdos forgalma is eltörpül. Ráadásul az adatok a hazai cég javára torzítanak, hiszen a külföldi leánycégek nagy részénél bérmunkát is végeznek, ennek eredménye pedig a Fagosz által kimutatott forgalomban nem jelenik meg.

Az iparágat tehát döntően külföldi leánycégek uralják, méghozzá rendre nyugat-magyarországi székhellyel. Ennek oka az, hogy ebben a régióban a településhálózat sűrűbb, így könnyebb a munkaerő toborzása - mondta el a Népszabadságnak Szotyori Róbert, a tisztán hazai tulajdonú Rottex Kft. ügyvezető igazgatója.

Szotyori szerint a külföldi leánycégekkel lehetetlen versenyezni, ezért egyre több hazai vállalat köt velük beszállítói szerződést, ám ez önmagában nem jelent megoldást, hiszen ha elfogy a megrendelés, akkor ezek a cégek kerülnek először partvonal mellé, így kapacitásaik kihasználatlansága nehézségeket okozhat.

Szotyori ezért a diverzifikálást javasolja megoldásként. Kiemelte, hogy a Rottexnél odafigyelnek arra, hogy a megrendelői körben egyik partner aránya se emelkedjen 12-15 százalék fölé és a multik megrendelései sem haladhatják meg a 33-35 százalékot. Így egy megrendelő kiesése sem okozhet önmagában drámai veszteségeket.

Ehhez azonban sok viszonteladóval kell megbízható kapcsolatot kiépíteni. Ha pedig ez megtörtént, akkor egy kis cég számára már nem éri meg saját értékesítési láncolatot kiépíteni.

A kis hazai vállalatok másik lehetősége az export. Szotyori azonban itt is vatosságra int, ugyanis az ebben rejlő lehetőségek is korlátozottak. Egyrészt a külföldi piacon való megjelenéshez az ismertséget biztosító kapcsolatok szükségesek, másrészt a szállítási költségek miatt 700 kilométernél távolabbra nem éri meg eladni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről