Újabb rekordon a forint

Vágólapra másolva!
Újabb rekordot állított be a forint árfolyama hétfőn kora délután: a budapesti bankközi kereskedelemben 232,65/75 forinton is jegyezték az eurót.
Vágólapra másolva!

A forint a magas kamatoknak, a forintkötvények viszonylag magas hozamának, a javuló makrogazdasági alapoknak és nem utolsó sorban a számos opciós küszöb áttörését követő spekulációnak köszönheti erősödését.

A kereskedők szerint a forint "nem lesz már sokkal gyengébb, de erősebb még lehet". Az elkövetkező hetekre-hónapokra 230-235 forintos sávban várják az euró árfolyamát.

A bekövetkezett forinterősödést egyrészt a csütörtöki küszöbáttörés következményeivel, valamint az egyre több elemző által megfogalmazott, egyelőre akadálytalannak látszó irányzattal magyarázták. Hangsúlyozták, hogy "van még lejjebb", lehet még a jelenleginél is alacsonyabb az euró árfolyama, akár tovább is erősödhet a forint.

Elmondták azt is, hogy a 2003 januári 234,69-es MNB-jegyzés ugyan lényeges határérték volt, de azokban a napokban az elektronikus kereskedésben ennél alacsonyabb árfolyamon is történt üzletkötés; a bankközi piacon az árfolyamgörbe legalacsonyabb pontja akkor 230,10/20 forintnál volt.

Hangsúlyozták, hogy a jelenlegi trend ennek a valóban történelmi szintnek sem jósol hosszú életet. Megjegyezték ugyanakkor, hogy bár egyelőre nincs olyan tényező, ami trendfordulót indokolna, már semmin sem lehet meglepődni, az árfolyam alakulása bármikor hozhat meglepetéseket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!