A forintnak is jó a korona sikere

Vágólapra másolva!
További forinterősödést eredményezhet a szlovák eurócsatlakozás hivatalos megerősítése. Az egyik brit befektetési bank a jelenlegi erős árfolyamon is ajánlja a forintvételt - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A forint és a zloty azon valuták között lesz, amelyek a legtöbbet profitálhatnak Szlovákia tegnap véglegesített eurózóna-csatlakozásából - véli a Barclays. A brit befektetési bank szerint a magyar és a lengyel pénz további erősödésére lehet számítani az euróval szemben, és ez a két deviza most a Barclays "kedvenc ajánlása" a feltörekvő térségben, még a jelenlegi magas árfolyamok mellett is.

MInt az [origo] is beszámolt róla, az EU pénzügyminiszteri tanácsa kedden formálisan is jóváhagyta Szlovákia felvételét az eurózónába 2009. január 1-jétől. Az Ecofin a végleges átváltási kurzust is meghatározta: 1 euró 30,126 korona lesz, ez hajszálpontosan megfelel a szlovák valuta jelenlegi középárfolyamának, az ERM II. árfolyamrendszerben. A bejelentést követően a Fitch hitelminősítő A-ról A+-ra javította Szlovákia besorolását.

A szlovák központi bank szerint az idei első negyedévben, éves szinten 8,7 százalékos GDP-bővülést elérő ország gazdasági növekedését egy százalékponttal gyorsíthatja az egységes valuta bevezetése a nagyobb átláthatóság, a tranzakciós költségek csökkenése, a stabilabb árfolyamok és az alacsonyabb hozamfelárak révén. Jan Pociatek pénzügyminiszter az euró átvételétől a külföldi működőtőke-beáramlás gyorsulására is számít.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!