Gyengült a tőzsde nyitáskor

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 57,78 pontos csökkenéssel, 21 139,24 ponton nyitott pénteken, ami alegutóbbi, csütörtöki záró értékéhez képest 0,27 százalékkal gyengült.
Vágólapra másolva!

Az amerikai piacok gyengülése és az európai pesszimista várakozások miatt Budapesten is az árfolyamok mérséklődésére számítanak a hét utolsó kereskedési napjának kezdetén a az MTI által megkérdezett szakértők.

Kovács Balázs, az OTP Bank üzletkötője szerint nem lehetetlen a korrekció sem. A Mol féléves eredménye az elemzői várakozások szerint jónak ígérkezik, ez támaszt adhat a papírban a további esésnek. Az üzletkötő túlzásnak tartja azt a reakciót, ami az OMV bejelentését követően jelentkezett; az osztrák olajtársaság szerdán jelentette be, hogy visszavonul a Mol megszerzéséért indított küzdelemtől, amire a Mol árfolyama zuhanni kezdett.

Csáky Attila, az Unicredit Bank Hungary Zrt. kereskedési igazgatója úgy véli, hogy a piacokat a bizonytalanság uralja. Az amerikai tőzsdék csütörtöki esése után a Budapesti Értéktőzsdén is lefelé indulhat a kereskedés, de a tengerentúli piacok nyitására akár még pozitívba is fordulhat az irány. A Magyar Telekom minden bizonnyal esni fog, mert a menedzsment kilátásba helyezte, hogy lefelé módosítja a profitvárakozást. A Molban várhatóan továbbra is alacsony árfolyamon folyik a kereskedés.

Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön ugyan változatlanul, 4,25 százalékon hagyta irányadó kamatot, de az elnök kommentárjából kiderült, hogy az EKB a gyenge gazdasági kilátások miatt továbbra is kivár, ami nyugtalanítja a befektetőket.

Vegyes hatások mozgatják Nyugat-Európát

Péntek reggel a nyugat-európai részvénypiacok lejtőn kezdtek, de néhányan hamar emelkedőre fordultak, miután az euró tovább vesztett a dollárral szemben, a kőolaj ára pedig ismét esett. Ez ellensúlyozza a Vodafone értékforgalmazói leértékelése és a Royal Bank of Scotland újabb értékcsökkenési leírásainak hatását a piacon.

A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója visszaeséssel kezdett, de az első óra vége felé 0,2 százalékos nyereséggel 1192,36 pontnál tartott, 20,86 százalékkal elmaradva az év végi értékétől.

Pénteken a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 több mint 29 pontos veszteséggel kezdett, egy óra múlva 9,5 pontos, 0,17 százalékos veszteségnél tartott.

A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 több mint 23 pontos veszteséggel indult, de egy óra múlva 13,45 pontos, 0,21 százalékos nyereségben volt.

Párizsban a CAC-40 több mint 21 pontos veszteséggel nyitott, de egy óra múlva 4,43 pontos, 0,10 százalékos nyereségnél járt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!