Csökkent a szálláshelyek forgalma

Vágólapra másolva!
A kereskedelmi szálláshelyek 111 milliárd forint bruttó bevételt értek el az első félévben, ami folyó áron 2 százalékkal több az egy évvel korábbinál, a külföldi és a belföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma lényegében nem változott - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a külföldi vendégek vendégéjszakáinak száma 1 százalékkal nőtt, míg a belföldi vendégéjszakák száma 2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az első félévben a szállásdíj bevételek 3 százalékkal 62 milliárd forintra nőttek.

Tavaly az első félévben a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák együttes száma 1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A szálláshelyek összes árbevétele tavaly január-júniusban folyó áron 5 százalékkal emelkedett, miközben a szálláshely-szolgáltatás területén az áremelkedés 7 százalékos volt.

Az idén az első öt hónapban a kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 88,3 milliárd forint volt, ami folyó áron 3,1 százalékos növekedés 2007 azonos időszakához viszonyítva. Az idén január-májusban a külföldi és a belföldi vendégek által összesen eltöltött vendégéjszakák száma 0,7 százalékkal emelkedett.

Az első felében a 1,523 millió külföldi vendég 4,204 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken.

Az első félévben a KSH szerint a kereskedelmi szálláshelyek 1,792 millió belföldi vendéget és 3,930 millió belföldi-vendégéjszakát regisztráltak.

A szállodák átlagosan 45 százalékos szobakihasználtsággal működtek az első félévben, ami megegyezik a 2007 azonos időszakában mért értékkel.

A Balatonon eltöltött vendégéjszakák száma 1 százalékkal csökkent, ugyanakkor Budapesten 3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét.

A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15.301 forint volt, az egy-, illetve ötcsillagos szállodai szobaárak közötti különbség közel nyolcszoros. Az egy kiadható szállodai szobára jutó bruttó árbevétel (REVPAR) 6.887 forint volt, de a KSH szerint itt is jelentős eltérés figyelhető meg, mivel az ötcsillagos szállodák közel tizenháromszor magasabb összeget kértek, mint amennyit az egycsillagos hoteleknél regisztráltak.

A szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatások 2008. január-júniusra számított árindexe 7 százalékos növekedést jelzett az egy évvel korábbi szinthez képest - közölte a KSH.

A hivatal szerint a bevételi adatok értékelésekor figyelembe kell venni, hogy az év első három hónapjában gyenge, áprilistól azonban igen erős volt a forintárfolyam. Továbbá a júniusi belföldi forgalmi adatok esését az időjárás változékonysága is okozhatta.

Az első hat hónapjában a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, 5,608 milliárd forint értékben váltottak be üdülési csekket a kereskedelmi szálláshelyeknél, így a beváltott csekkek értéke az összes árbevétel 5 százalékát, a belföldi bruttó szállásdíj 26 százalékát adta: júniusban a szállodák 83 százalékánál lehetett üdülési csekket felhasználni.

Június 30-án a működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2.709 volt, ezen belül a 840 szálloda 49 ezer szobával, az 1.049 panzió 13 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek száma - turistaszálló, ifjúsági szálló, üdülőház és kemping - 820 volt.

Júniusban a kereskedelmi szálláshelyek kiadható férőhelyeinek száma megegyezett az előző év azonos időszakában regisztrálttal: a szálláshely-szolgáltatást nyújtó - több ágazatban működő - vállalkozások a szálláshelyeken közvetlenül 31 ezer főt foglalkoztattak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!