Egyre gyengül a forint, 240-nél jár az euró

Vágólapra másolva!
Tovább gyengült a forint, az eurót 239,55/65 forinton jegyezték pénteken kora délelőtt a bankközi kereskedelemben, szemben a csütörtök délutáni 238,10/30 forinttal. Délután fél ötkor 239,25/35 forint volt az euró árfolyama. A kereskedők szerint az árfolyam a 240 forintos küszöb felé halad és nagy jelentőségű lehet a jövő héten a korábbi MNB sávhatár, a 240,01 forintos árfolyam esetleges elérése.
Vágólapra másolva!

A forint és régiós devizatársai, a lengyel zloty, a cseh korona árfolyamának csökkenése a dollár erősödését követi a nemzetközi devizapiacokon. Péntek délután a forint a 240 forintos határ alatt maradt, de a kereskedők szerint a pénteki csendes forgalom után a jövő héten esetleg újabb támadás indulhat a magyar pénz ellen.

A dollár péntek reggel hathónapos árfolyamcsúcsot ért el az euróval szemben, átlépve az 1,4740-es értéket.

A dollárt 162,50/60 forinton jegyezték az előző nap délutáni 159,95/160,50 forint után. A dollár erősen emelkedett csütörtökről péntekre, az amerikai pénz régóta, két éve nem növelte értékét ennyire tartósan az euróval szemben - a Bloomberg hírügynökség jelentése szerint.

Az OTP Bank elemzése szerint a dollár erősödése tovább gyengítette a régiós devizákat, köztük a forintot is, amelynek árfolyama az euróval szemben 240 felé közelít.

Az Erste Bank szakértői szerint az intenzív dollárerősödés oka a gyenge európai makroadatokban rejlik. Rendkívül rossz GDP-eredmények láttak ugyanis napvilágot csütörtökön az EU-ban. Ugyancsak a dollár javára szól, hogy a befektetők kamatemelést várnak Amerikában, miután ott 17 éves csúcsra jutott az infláció.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!