Nagyobb osztalékbevételre számít az MNV

Vágólapra másolva!
Több mint félmilliárd forinttal nagyobb lehet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. által kezelt társaságok 2007. évi eredménye után befolyó osztalékbevétel 2008-ban, mint amennyit a vagyonkezelő eredetileg várt - értesült a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az MNV Zrt. 9,789 milliárd forint osztalékbevételt tervezett, ennél azonban 564,7 millió forinttal nagyobb lehet a tényleges összeg. Az idei költségvetési törvény előirányzatához viszonyítva a többlet meghaladhatja a 1,5 milliárd forintot.

A társasági kör auditált, 2007. évi eredménye után a társaságoktól már befolyt 9,228 milliárd forint.

A nagy osztalékot hozó cégek rangsora nem változott, 2007-ben és 2008-ban is a Magyar Posta Zrt.-től és a Richter Nyrt.-től folyt be a legtöbb osztalék, igaz, utóbbitól az idén közel egymilliárddal kisebb összegre számít a vagyonkezelő, mint ami a tervekben szerepelt. Felvetődik, hogy a gyógyszer-gazdaságossági törvény "kellemetlen mellékhatásait" próbálja kisebb osztalékelvárással kompenzálni az állam, ám ezt lapunknak határozottan cáfolta Beke Zsuzsa. A Richter kommunikációs igazgatója a belföldi árbevétel vártnál rosszabb alakulásával és a kedvezőtlen árfolyamhatással magyarázza, hogy az állam a tervezettnél kevesebb osztalékot tud elvonni a cégtől.

A Szerencsejáték Zrt. viszont a tervezettnél félmilliárddal többet hozhat a vagyonkezelő konyhájára.

Az MVM-től pedig eredetileg nem is várt osztalékot az MNV, ehhez képest az idén 1 milliárddal gazdagíthatja a bevételeket a cég.

A cégek tavalyi, 2006-os tevékenységük alapján számított osztalékbefizetése 9,359 milliárd forint. Ez az összeg az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt.-hez tartozó vállalatoktól folyt be. Az ezen kívüli (minisztériumokhoz, egyéb szervezetekhez tartozó) vállalatokról, amelyek a vagyontörvény révén 2007 őszén kerültek az MNV Zrt. kezelésébe, nincs számszerűsített adat, de azt megtudtuk a szervezettől, hogy a főbb osztalékbevételt termelő társaságok korábban az ÁPV Zrt. portfóliójába tartoztak.

A Richtertől és az OTP-től várt, de csak részben befolyó osztalékbevételt hivatott pótolni az MVM-től származó, eredetileg be nem tervezett osztalékbefizetés, hogy a vagyonkezelői tervek teljesülhessenek - tájékoztatták a Napi Gazdaságot az MNV-nél.

Száraz Gábor szóvivő szerint a Szerencsejáték Zrt. esetében pedig az magyarázza az eltérést, hogy a társaság év közben alacsonyabb eredménykilátásokról tájékoztatta a vagyonkezelőt, mint amennyi az év végével összejött. Osztalékból 564 millió forinttal várnak többet

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!