A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Zuhant és bukott az AIG

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb biztosítója, a szerdán több mint 5 milliárd dolláros veszteséget jelentő AIG árfolyama tíz százalékkal zuhant a korai New York-i tőzsdei kereskedésben, és várhatóan világszerte ránehezedik a pénzügyi és biztosítási ágazat részvényeire.
Vágólapra másolva!

A jelzálogpiachoz kapcsolódó és hitelcsere ügyletek miatt a második negyedben 5,36 milliárd - egy részvényre 2,06 - dollár lett a világ vezető biztosítótársasága, a Magyarországon is jelen levő American International Group (AIG) vesztesége. Ez már a harmadik egymást követő negyed, amikor tetemes mínuszba került a biztosító, összesen 18,46 milliárd dollárt vesztett a három negyedév során, és 89 éves történetének nagyságra második vesztesége ez a mostani második negyedévi. Egy évvel korábban 4,28 milliárd - egy részvényre 1,64 - dolláros adózott eredményt ért el a cég.

Az idei első negyedben 7,81 milliárd dollár - egy részvényre 3,09 dollár - volt a veszteség, ez volt a cégtörténet eddigi legnagyobb negyedéves mínusza. Májusban a biztosító 20 milliárd dolláros tőkeinjekciót kapott.

Júniusban a nagyrészvényesek nyomására vezetőváltás történt az AIG-nél, új vezetője szeptemberben ismerteti távlati terveit. Jelenleg a cég világszerte 116 ezer főt foglalkoztat.

Jelzálogpiaci befektetéseiből származott leírásai nyomán jelentős veszteséget könyvelt el már a tavalyi negyedik negyedben is az AIG. Vesztesége akkor 5,29 milliárd dollár, egy részvényre 2,08 dollár volt, az egy évvel korábbi 3,44 milliárd - egy részvényre 1,31 dolláros - adózott eredmény helyett. A negyedik negyed vesztesége 11,12 milliárd dolláros adó előtti értékleírást tartalmazott.

A tavalyi év egészében ezzel együtt 6,2 milliárd dolláros adózott eredményt ért el a biztosító, egy részvényre 2,39 dollárt, az egy évvel korábbi 14,05 milliárd - egy részvényre 5,36 - dollár után.

Bár a befektetők megnyugtatására a tavalyi üzleti év végén közölték, hogy tevékenységüket a gyengélkedő amerikai jelzálogpiacon az AIG kiterjedt érintettsége ellenére jó ütemben folytatják, már az első félévben elismerték, hogy az amerikai lakóingatlan-piac nehézségei nyomán veszteségeik jelentősen nőnek.

Közép-Kelet-Európában az AIG a kilencvenes évek végén jelent meg, leánycégei révén több területen is érdekelt.

Az AIG Capital Partners térségi igazgatója korábban elmondta: az AIG egyik legjobb befektetése volt a térségben a szállításban tevékenykedő magyarországi Waberer csoport, amelyben az AIG 33 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik. Korábban a Trigánitba fektetett be az AIG kockázati tőkét, és a cég egyik tulajdonosa volt 1999. októbere és 2005. júliusa között.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!