Bush morgós kedvében volt

Vágólapra másolva!
Kedden George Bush amerikai elnök az amerikai gazdaság "keserves és hosszadalmas" szenvedését helyezte kilátásba arra az esetre, ha a törvényhozás nem szavazná meg a pénzügyi szektor talpra állítását célzó több száz milliárd dolláros állami segélycsomagot. Sürgősnek minősítette az intézkedést, mert a gondok csak napról napra súlyosabbak - mondta.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az elnök úgy látja, hogy számos amerikai pénzügyi biztonsága érdekében kell lépnie a washingtoni törvényhozásnak. Szavai szerint minél hamarabb oldják meg a pénzügyi szektor megsegítését, annál hamarabb "tér vissza Amerika a növekedés és a munkahelyteremtés pályájára". Az elnök mindenkit arról biztosított, hogy a törvényalkotói folyamat - a csomagról - nem zárult le. Elemzők szerint Bush nyilatkozatával a megriadt részvénypiacoknak üzent arról, hogy a törvényhozási folyamatban csak egy átmeneti kisiklás történt.

Az elnök egyébként úgy becsülte, hogy a csomag költsége 700 milliárd dollárnál kevesebb lesz, mert a kormány által felvásárolt értékpapírok a későbbiekben valószínűleg jobb áron eladhatók lesznek.

A Fehér Ház hétfőn csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy a képviselőház elutasította a 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomag tervét, és George Bush elnök tanácskozott gazdasági kabinetjével a további lehetséges lépésekről.

A washingtoni kongresszus alsóháza végül 228-205 szavazati aránnyal döntött úgy, hogy nem fogadja el a pénzügyi mentőöv tervét, amelynek elfogadását Bush még aznap reggel is sürgette.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!