Focira költenék az EU-támogatást

Vágólapra másolva!
Több millió eurót költenének az EU strukturális alapjaiból az olasz labdarúgó-válogatott támogatására. A pénzt ráadásul az egyik legszegényebb itáliai tartomány adná, turisztikai vonzerejének remélt növelése végett - írja a BBC internetes oldala.
Vágólapra másolva!

Az unió strukturális alapjai 1975-ben jöttek létre, és többszöri átalakítás után is ugyanazt a célt szolgálják: a lemaradt régiók felzárkóztatásához nyújtanak anyagi támogatást. Ehhez képest a délolasz Calabria tartomány helyi vezetősége a kapott támogatásból három éven át 1,8 millió eurót költene a fociválogatott imázsának építésére.

Az olasz nemzeti tizenegy a 2010-es világbajnokság selejtezői során Bulgáriával, Írországgal, Grúziával, Montenegróval és Ciprussal került egy csoportba. Ha kiharcolja a továbbjutást, Dél-Afrikában megvédheti 2006-ban megszerzett vb-címét. A helyi politikusok úgy vélik, a selejtező sorozat az eddiginél több belföldi és külföldi turistát vonzhat Calabriába.

Csak a maffiáról ismerik

Egy, az olasz turizmust népszerűsítő internetes oldalon egyenesen úgy fogalmaztak: Calabriát jelenleg "az olaszok kevéssé méltányolják, a külföldiek pedig kevéssé ismerik". (Az olasz viszonylatban meglehetősen szegény régió valóban inkább arról híres, hogy itt van a N'Drangheta maffiacsoport "székhelye".)

Azt mindenesetre nem részletezték, hogy pontosan miként segíthetne az olasz válogatott a tartomány népszerűsítésében. A legkézenfekvőbb mód az lenne, ha ott játszaná a meccseit, de erről egyelőre nem tudni. A legutóbbi selejtezőt északon, Udinében rendezték, a következő, Montenegró ellenire pedig a déli, de egy tartománnyal arrébb, Pugliában fekvő Leccében kerül sor.

Ha szabálytalan, vissza kell fizetni

Beniamino Donnici, az Európai Parlament liberális képviselője - aki korábban a tartomány turisztikai vezetője is volt - felkérte az Európai Bizottságot az ügy kivizsgálására. A képviselő sokakban felmerülő kérdést tett föl: vajon miért jut az ország egyik legelmaradottabb régiójának támogatására szánt pénz a világ egyik leggazdagabb labdarúgó-szövetségéhez?

Az EB brüsszeli szóvivője szerint a szubszidiaritás elve lehetővé teszi a régióknak az uniós források "széleskörű felhasználását", de nem arról van szó, hogy "odaadunk egy bőrönd pénzt, mondván, csináljatok vele, amit akartok".

A szóvivő hozzátette, hogy az ügyet kivizsgálják, és ha a támogatás felhasználása az EB kritériumainak nem felel meg, akkor Calabriának vissza kell fizetnie az összeget. Az EB egyben visszautasította azon vádakat, amelyek szerint túl lassan reagált volna, és megígérte, hogy Calabria hétfőig "tisztázni fogja indítékait."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!