Kétszázmillió eurós ajánlat a prágai tőzsdére

Vágólapra másolva!
Kétszáz millió eurót - mintegy ötmilliárd cseh koronát - ajánlott fel a varsói értéktőzsde a prágai értéktőzsde százszázalékos részvénycsomagjának a megvételéért. Az összeget az a levél tartalmazza, amelyet a varsói tőzsde a prágai tőzsdei kamarának küldött - közölték hétfőn este Prágában.
Vágólapra másolva!

Ludwik Sobolewski, a varsói értéktőzsde elnöke megerősítette az ajánlatot, amelyet annak ellenére tettek meg a lengyelek, hogy a varsói tőzsdét korábban a csehek kizárták a prágai tőzsde esetleges új tulajdonosai közül. Ennek oka, hogy a varsói tőzsde állami kézben van. A részvények 99 százaléka a lengyel állam kezében van, amely a papírok több mint 60 százalékát néhány hónap leforgása alatt el kívánja adni. A prágai értéktőzsde részvényesei ugyanis már korábban megegyeztek abban, hogy az új tulajdonos nem lehet állami ellenőrzés alatt.

Az E15 cseh gazdasági napilap új tudja, hogy a lengyelek ajánlata jelenti a legmagasabb összeget, amelyet eddig az érdeklődők a prágai tőzsdéért felajánlottak. A cseh lapok szerint eddig a bécsi értéktőzsde, a Nasdaq transzatlanti tőzsde, a New York Stock Exchange, a londoni tőzsde és a Deutsche Börse adott be ajánlatot.

A prágai főnök nem szereti Varsót

Petr Koblic, a prágai értéktőzsde főnöke a múlt héten azt nyilatkozta, hogy az érdeklődők közül a varsói értéktőzsde lenne a legrosszabb új tulajdonos, s nem zárta ki, hogy ez a jövőben a prágai értéktőzsde megszűnéséhez vezethetne.

"Számomra érthetetlen, honnan erednek ezek a vélemények. Biztos vagyok benne, hogy megalapozatlanok" - mondta cseh újságíróknak Sobolewski. Egyben felszólította a cseheket, hogy kezdjenek tárgyalásokat a lengyelekkel.

A prágai értéktőzsde értékét 5-10 milliárd koronára becsülik a piaci szakértők. A részvényesek megállapodása alapján a papírok mintegy 90 százaléka kerülhetne eladásra. A prágai értéktőzsde legnagyobb tulajdonosa a Patria Finance beruházási bank mintegy 25 százalékos részesedéssel, őt követi a Ceská Sporitelna bank 14,7 és a Tiger Holding Four S. a.r.l. 13,5 százalékkal. A prágai értéktőzsde tavalyi (2007) adózott nyeresége 198,5 millió korona volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!