A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kivonulna az állam a lóversenyzésből

Vágólapra másolva!
A vagyonkezelő tervei szerint a jövő hónapban ismét elindul a lóversenyszervező cégek privatizációja, de csak az. A Kincsem Parkot nem dobják piacra, azt az új tulajdonos bérelheti, ha ki tudja termelni az ehhez szükséges költségeket - tájékoztat a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Hosszú szünet után hamarosan ismét napirendre kerül a lóversenyszervező vállalatok privatizációja. Információink szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. októberben meghirdeti a Nemzeti Lóverseny (NL) Kft. és a Magyar Lóversenyfogadás Szervező (MLSZ) Kft. privatizációs pályázatát, ám új formában.

A magánosítás egyik előkészítő lépése már folyamatban is van, ennek során az MNV megveszi a társaságoktól az előző kiírásban értékesítésre felkínált, az NL Kft. tulajdonában lévő - Dunakeszi melletti - alagi területet és ingatlanokat. A két céghez ebből befolyó pénz elegendő lesz 2009 év végéig a versenyek lebonyolítására. Ezt követően azonban nem kívánnak több állami pénzt a működés biztosítására költeni, függetlenül attól, hogy a hamarosan megjelenő privatizációs kiírás eredményes lesz vagy sem - mondta kormányzati körökhöz közeli forrásunk.

A versenyezetést privatizálnák, de az ingatlan állami kézben marad

A Népszabadság információi szerint az előző pályázattal szemben - amely az MNV szerint a hatalmas értékvesztés miatt hiúsult meg - ezúttal "sokkal könnyebben lehet majd körön belülre kerülni". A lóversenyeknek jelenleg otthont adó, összesen 53 hektáros területet nem hirdetik meg, csupán a két vállalatot, amelyek a lóversenyszervezés és a bukmékeri fogadások szervezésének jogaival rendelkeznek. A tervek szerint ebben a formában gond nélkül és - mivel jelenleg veszteséges cégekről van szó - viszonylag kevés pénzért szakmai szervezetekhez kerülhetnének a vállalatok tulajdonjogai.

Ennek ellenére jövő év végén sem ebrudalnák ki az NL Kft.-t és a MLSZ Kft.-t a Kincsem Parkból: 2010-től piaci alapon bérleti szerződést köthetnek a területre a versenyeztetés további fenntartása érdekében. Hogy ez vagy ezek a szerződések mennyi időre szólnának, arról nem lehet tudni, csupán annyi biztos, hogy középtávon gondolkodnak az illetékesek. A bérleti díjat és a lóversenyek nyereséges működését azonban már az új tulajdonosnak kellene kitermelnie a fogadásokból befolyt pénzekből, és persze a fogadásszervezés utáni koncessziós díjat is be kell majd fizetni ebből.

A hazai lovassport képviselői szerint ezt a megoldást a vagyonkezelőnél azért tartják megfelelőnek, mert ha az új tulajdonos számára a versenyeztetés és a fogadásszervezés nem hozná a megfelelő profitot, és kénytelen lenne a pályára vonatkozó bérleti szerződést felmondani, a Kincsem Park tulajdonjoga akkor sem kerülne ki az állam kezéből. A honi lóversenyeztetés és versenylótenyésztés fenntartása viszont teljes egészében az új tulajdonos vagy tulajdonosok kezébe kerülne - áll a Népszabadság hasábjain.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!