Moszkvai tőzsdestop a túlpörgés miatt

Vágólapra másolva!
Az orosz tőzsdéken, kétnapi szünet után, nagy áremelkedéssel kezdődött újra a részvényforgalom péntek délelőtt, ezért az első óra vége felé átmenetileg ismét leállították a kereskedelmet, de most a nagy áremelkedések miatt.
Vágólapra másolva!

A rubel alapú MICEX tőzsde összetett mutatója 12,5 százalékos nyereséggel kezdett, 960,6 ponton, majd az első félórán belül 17 százalékos emelkedéssel meghaladta az 1000 pontot. Szakemberek ezt a külső és belső körülmények javulásával, ezen belül a bankok likviditásának megtámogatásával magyarázták. Az átmeneti felfüggesztéskor 18 százalékos többletben volt a mutató. Lehet, hogy csak jövő kedden kezdik újra a részvénykereskedelmet.

A VTB bank 39,6 százalékkal, az állami többségű Rosneft olajtársaság - a legnagyobb Oroszországban - kezdetben 24,6 százalékkal, később 31 százalékkal, a Gazprom 16,8 százalékkal, majd 23 százalékkal drágult, és számos további kőolaj- és földgázipari társaság részvénye szintén jelentős mértékben, 11,2-27,4 százalék között emelkedett.

A dollár alapú RTS tőzsde 14 százalékos nyereségben volt a leállításkor, amelyet egyelőre egyórásra terveznek. A moszkvai értéktőzsdéken szerdán leállították a részvényforgalmat, meredek zuhanás után. A felújításban tilosak a fedezetlen eladási ügyletek.

Szerda óta az orosz kormány számos intézkedést tett a piac megnyugtatására, illetve megsegítésére. Ötszáz milliárd rubelt (19,59 milliárd dollár) ígért alkalmi részvényvásárlásokra, ha ez szükséges a piac stabilizálásához. Négy százalékponttal csökkentette a bankok tartalékolási kötelezettségét, ez 300 milliárd rubellel növeli a likviditásukat.

További adócsökkentéseket tervez a kőolaj- és a földgáziparban, miután már elrendelte a kőolaj exportilletékének csökkentését októbertől.

A pénzügyminisztérium több mint megkétszerezte, 1,5142 billió rubelre emelte a kereskedelmi bankoknál elhelyezhető költségvetési forrásokat, és a betét maximális határidejét öt hétre emelte négy hétről. Az állami Sberbank, a VTV bank és a Gazprombank három hónapig vagy akár tovább tarthatja a költségvetési betétet, ettől bankközi hitelezésük növelése remélhető. Az állami lakásreform alap 180 milliárd rubelig terjedhető összeget helyezhet el betétként a kereskedelmi bankoknál. A Sberbank, a VTB és a Gazprombank 60 milliárd rubelt kölcsönözhet az értékforgalmazóknak.

A legalább egy évig megtartott részvények után, eladás esetén, ezentúl nem kell árfolyamnyereség-adót fizetni.

Az orosz központi bank nyíltpiaci beavatkozással, vásárlással erősítette a rubelt az utóbbi napokban, és naponta kétszer tart refinanszírozási árverést, napi egybillió rubelt hirdetve meg. Az utóbbi négy árverés egyikén sem fogyott el a felajánlott teljes összeg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről