Nyugodt év jöhet a devizahiteleknél

Vágólapra másolva!
A bankok nem számolnak az árfolyamkockázatok jelentős emelkedésével. A forint-euró árfolyam valószínűleg 250 körül marad, svájci vagy japán kamatemelés nem valószínű - írja a Világgazdaság elemzőkre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Hazai elemzők nem várnak jelentős elmozdulást a forint euróhoz, illetve svájci frankhoz viszonyított árfolyamában az idén, így a devizaadósok terheinek jelentős növekedése sem várható. Az alpesi ország pénze azonban 2006 májusa óta gyakorlatilag folyamatosan veszít az értékéből az euróval szemben, az elért 1,68-as szint soha nem látott mélységnek felel meg - olvasható a Commerzbank devizapiaci elemzésében.

A frank gyengesége azonban nem a gazdasági fundamentumokkal, hanem egy kereskedési technikával, a carry trade-del függ össze. E szerint a befektetők az alacsony kamaton hitelt kínáló országokban felvett pénzt egy magas kamatozású országban fektetik be, ez az alacsony kamatozású országnál a deviza leértékelődését vonja maga után. A tanulmány elemzőinek többsége szerint sem Svájcban, sem az eurózónában nem várható kamatemelés, ez azt jelentheti, hogy az euró-frank jegyzés stabilizálódhat.

Egyre több adóst érint a jen árfolyamának alakulása is, hiszen tavaly Magyarországon is megjelentek a jenalapú hitelek. Az MKB Bank elemzői a devizahiteleknél alapvetően változatlan kamatszintet várnak 2008-ban, így szerintük nem várható a költségek jelentős mértékű változása. Emellett a bank szakértői szerint egy jelentősebb emelkedést a rendkívül erős piaci verseny sem tenne lehetővé.

Tardos Gergely, az OTP Bank vezető elemzője szintén nem számol magasabb árfolyamkockázatokkal az idei évben, szerinte sem a svájci frankban, sem a jenben eladósodottaknak nem kell tartaniuk a törlesztőrészletek hirtelen megnövekedésétől. Problémaként a szakértő nem az árfolyamkockázatot látja 2008-ban, hanem azt, hogy a subprime válság következményei miatt a bankok nehezebben jutnak forráshoz, azok költsége emelkedik, amit előbb-utóbb átháríthatnak a hitelfelvevőkre - olvasható a Világgazdaságban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!