Franciák védenék az autóipart

Vágólapra másolva!
Az EU soros elnöki tisztét ellátó francia kormány azt indítványozza, hogy az Európai Bizottság (EB) javaslatához képest kisebb mértékben szigorítsák az autók károsanyag-kibocsátási korlátját - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az EB kezdeményezése szerint 2012-től csak olyan új autókat lehetne forgalomba helyezni az unióban, amelyek szén-dioxid-kibocsátása nem magasabb kilométerenként 130 grammnál, ezzel szemben a francia elképzelés szerint 2012-től csak az új autók 60 százalékára vonatkozna ez a szabály és csak 2015-től válna teljes körűvé a korlátozás - derült ki az EUobserver tudósításából.

A környezet terhére

Az alternatív javaslat szerint emellett célzott hitelt kellene biztosítani a gyártóknak a károsanyag-kibocsátás csökkentését szolgáló fejlesztéseik finanszírozásához, nem kellene érvényesíteni a szabályt a kevés autót eladó cégek járműveire és kölcsönnel kellene támogatni az elektromos autók értékesítését.

Az Európai Parlament zöld frakciója az EB eredeti javaslatát támogatja. A környezetvédők szerint a halasztás következtében a jelenlegi átlag 158 gramm/kilométeres kibocsátás nem csökkenne 2012-ig, hanem 164 grammra nőne.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!