Körhinta a forintpiacon

Vágólapra másolva!
Továbbra is nagyokat legyez az euró/forint kurzus, zárásra 275-277 forintos euróárfolyamra erősödött a magyar deviza a reggeli 280-282 körüliről. A kamatemelés hatásai egyelőre nem jelentősek, elemzők szerint új tőke vonzásához nem volt elegendő a lépés. A hétvégén további nagy lengések várhatóak.
Vágólapra másolva!

A jegybank rendkívüli kamatemelése 270 forint köré vitte az euró jegyzését, majd 279, 272, 275 és 278 forintos hullámvasúton közlekedett az árfolyam. A miniszterelnök nyilatkozatát követően az ingadozási tartomány 273 forint köré tolódott el. Az eurót délután fél ötkor 275,10/40 forinton jegyezték, az árfolyam nap közben 271-282 forint között mozgott az árfolyam.

A nemzetközi devizapiaci elemzők általában szükséges, de nem elégséges feltételként értékelték a jegybank kamatemelését a forint árfolyamának védelmében. Az még a jövő zenéje, hogy milyen hatásai lesznek az alapkamat 300 bázispontos emelésének - mondta az [origo]-nak Geszti Pál, az ING kereskedője. Új tőke bevonásához azonban kevésnek látszik a szigorítás. A forint gyengülését ugyanis elsősorban az okozza, hogy a befektetők a legtöbb feltörekvő devizából és értékpapírból dollárba mentik át tőkéjüket. Az elemzők szerint a befektetési döntéseket a jelenlegi pénzpiaci helyzetben nem a kamatkülönbözet kiaknázására alapozzák.

A kamatemelés ma egyelore annyit elért, hogy nem gyengült tovább a forint - kommentál Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője. A dollárral szemben ennél kisebb volt a siker, mert a zöldhasú a nap folyamán folyamatosan erősödött.

Hektikus lehet a hétvége

Geszti szerint a hétvége sem telik nyugodtan, újabb nagy kilengések várhatóak, s a jegyzés ismét eléri a 280 forintos eurót. A Takarékbank szakembere is úgy látja, kritikus lesz az elkövetkezendő két nap, amikor a hazai piacok nem tartanak nyitva, külföldön viszont lesz kereskedés. Kérdés, hogy a mai MNB kamatemelés elég lesz-e a forint további drasztikus gyengülésének megakadályozásához, de hétfőn mindenképpen okosabbak leszünk ezzel kapcsolatban.

Egyes vélemények szerint a nagyléptékű kamatemelés akár fokozhatja is a pánikhangulatot. Amennyiben a nemzetközi befektetői hangulat nem javul, és a pénzpiaci környezet nem stabilizálódik, vagyis a többi feltörekvő piaci deviza árfolyama gyengül, az alapkamat emelése csak a forint gyengülésének ütemét lassíthatja - vélik a piacon.

A magyar deviza együtt mozog a régióval, a lengyel zloty két százalékos, a dél-afrikai rand négy százalékos, a török líra nyolc százalékos napi veszteségnél állt délután. Ehhez képest a forint még enyhe nyereségben járt az előző délután elért 280 forint feletti euróárfolyamhoz viszonyítva.

A dollárt 216,20/70 forinton jegyezték délután négy órakor, szemben a kedd délután négy órai 208,05/30 forinttal. A dollár árfolyama 220 forint felett is állt kedden késő délután, párhuzamosan az euró 280 forint fölé történt erősödésével. A nemzetközi devizapiacokon az euró gyengült a dollárral szemben, az EKB 1,2843 dollárban állapította meg napi referencia árfolyamát, szemben a keddi 1,3184 dollárral. Az MNB hivatalos devizaárfolyam jegyzése alapján egy svájci frank 183,66 (kedden 178,02) forint, 100 japán jen pedig 215,22 (202,88) forint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!