Az EU átformálja a magyar pénzügyi rendszert

Vágólapra másolva!
Több ponton is változtatni kell a magyar pénzügyi rendszer szabályozásán, miután ezt írja elő az Európai Unió. Az EU annak a 6,5 milliárd eurós hitelmegállapodásnak a fejében kéri a változtatásokat, amelyet még az IMF mentőhitelével együtt jelentettek be. (Az IMF, az EU és a Világbank összesen 20 milliárd eurót ad Magyarországnak.)
Vágólapra másolva!

Minderről a Napi Gazdaság számol be, amely szerint meg kell rendszabályozni az ügynököket, szigorúbb ellenőrzés alá kell vonni a hitelközvetítőket, akik pozitív vagy negatív irányban téríthetik el a pénzügyi rendszer működését.

A magyar pénzügyi felügyelet, a PSZÁF már dolgozik az új szabályokon és ajánlásokon, amelyek az EU iránymutatása alapján készülnek. A hitel és az ingatlanfedezet értéke közötti arányok korlátozása is szóba került - írja a Napi. Előírhatnak esetleg többlet-tőkekövetelményt vagy maximalizálhatják a folyósítható hitelek mértékét.

A bankválságok elleni fellépést, ennek eszköztárát is bővíteni, javítani szeretné az EU. A válság esetén szükségessé váló intézkedések közül gyorsabbá és hatékonyabbá kell tenni a betétesek kártalanítását is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az olimpiáról