Alig erősösödött a tokiói részvényindex

Vágólapra másolva!
A tokiói értéktőzsde fő mutatója szerdán nagy nehezen, de pozitív területen zárt. A hazai befektetők vadászni kezdtek az utóbbi időben meredeken olcsósodó részvényekre, de az autógyárak részvényei továbbra is lefelé tartanak, miután új adatok jelentek meg arról, hogy amerikai eladásaik 35-40 százalékkal csökkentek novemberben.
Vágólapra másolva!

A Toyota után a Suzuki is bejelentette, hogy a termelés csökkentését tervezi Japánban, az éjszakai műszak felfüggesztése révén egyik hazai telephelyén. Hasonló, átmeneti leállásokat jeleznek előre a japán acélkohók is, kereslethiányra hivatkozva.

A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 140,41 pontos, azaz 1,79 százalékos nyereséggel 8004,10 ponton zárt, 47,71 százalékkal alacsonyabban az év véginél.

Kedden 6,35 százalékot vesztett, hétfőn 1,35 százalékot vesztett. A múlt héten 7,60 százalékot nyert, az előző héten 6,52 százalékot vesztett. Novemberben 0,75 százalékot vesztett, októberben 23,83 százalékot vesztett. A harmadik negyedévben 16,48 százalékot vesztett, az első félévben 11,93 százalékot vesztett. Tavaly 11,13 százalékot vesztett, négyévi nyereségsorozat után először volt éves vesztesége, ezzel tavaly a tokiói részvénypiac volt a legrosszabb a világ nagy értéktőzsdéi közül.

A tokiói tőzsdezárás felé a hongkongi Hang Seng mutató 1,4 százalékos nyereségben, a szöuli Kospi 1 zázalékos veszteségben, a sanghaji összetett mutató 1,7 százalékos nyereségben volt a keddi záróhoz képest.

Gyengült a jen

A szerdai tőzsdezárás idején a dollár 93,15 jen volt Tokióban, 0,13 jennel olcsóbb a keddi későinél. Az euró 118,34 jen, 0,20 jennel olcsóbb a keddi későinél. Az euró 1,2699 dollár volt, 0,0007 dollárral olcsóbb, mint kedden későn, és 0,0081 dollárral drágább, mint kedd reggel.

A világgazdaság jövőjét érő aggodalom, a részvénypiaci kockázatkerülés szokás szerint növeli a kis hozamú, biztonságosnak vélt japán államadósság keresletét, ez kedvez a jennek a devizakereskedelemben.

Az egyenlet fordítva is igaz: a nyugat-európai és a New York-i részvénypiacok keddi előretörése nyomán a jen kissé vesztett népszerűségéből szerdán, habár a tokiói üzleti nap vége felé kissé összeszedte magát. Az euró erősödését azonban fékezte a jennel szemben, hogy a dollárral szemben kissé visszagyengült, mert a piacon újabb, nagy kamatcsökkentést várnak az Európai Központi Bank csütörtöki értekezletétől.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!