Vágólapra másolva!
A Forma-1-es Amerikai Nagydíj időmérő edzését a McLaren brit pilótája, Lando Norris nyerte, aki így pályafutása során összesen hetedszer, Austinban először indulhat az élről vasárnap, a futamon. A Mercedes keretbe foglalta az időmérőt: az elején Lewis Hamilton kiesése, a végén George Russell balesete okozott drámát.

A sprintkvalifikációt és a sprintfutamot is Max Verstappen nyerte meg Austinban, ennek ellenére nem a Red Bull holland versenyzője volt az F1-es Amerikai Nagydíj időmérőjének egyértelmű esélyese. Az eddigi 11 itteni nagydíjból 5-ször a pole-ból induló, 5-ször pedig a második helyről rajtoló pilóta nyerte a másnapi versenyt, így igencsak fontosnak tűnt a jó kvalifikációs eredmény. Az már a száraz körülmények között rendezett időmérő előtt biztosnak tűnt, hogy az utolsó sorból Csou Kuan-jü és Liam Lawson indulhat a futamon, ugyanis a kínai pilóta öt rajthelyes, az új-zélandi újonc pedig a rajtrács végére soroló büntetést kapott. Ez végül így is lett, Csou ugyanis nem tudott továbbjutni a 18 perces Q1-ből. Rajta kívül a Verstappen által megnyert első szakaszban a másik Sauberrel Valtteri Bottas, a két Williams, és a végén nagyot hibázó Lewis Hamilton esett ki. A brit legutóbb a 2017-es Brazil Nagydíjon végzett az utolsó két hely valamelyikén egy Forma-1-es időmérőn.

Forma-1, F1, Amerikai Nagydíj, 2024, időmérő, Lewis Hamilton
Lewis Hamilton utolsó előtti lett az F1-es Amerikai Nagydíj időmérőjén
Fotó: ANGELA WEISS / AFP

A negyedórás Q2-t szintén Verstappen nyerte, ez a szakasz viszont nem hozott akkora meglepetést: a két RB mellett Nico Hülkenberg, Esteban Ocon és Lance Stroll búcsúzott. 

Balesettel zárult az F1-es Amerikai Nagydíj időmérője

A 12 perces harmadik etap első gyors körei után a mclarenes Lando Norris volt a leggyorsabb, a brit Verstappen és a két Ferrari előtt vezetett szoros küzdelemben. Mint kiderült, a végeredmény is ez maradt, a hajrában ugyanis George Russell a falnak csapta a Mercedesét, így sárga zászlót okozott a harmadik szektorban, és senkinek nem volt lehetősége javítani. 

Az 1:32,330 perces idejével Norris tehát önmaga hetedik, az F1 történetének pedig 300. brit pole pozícióját szerezte meg. Mögötte Verstappen, Sainz, Leclerc, Piastri, Russell, majd meglepetésre Gasly, Alonso, Magnussen és Pérez lett az austini időmérő sorrendje.

Az F1-es Amerikai Nagydíj hétvégéje vasárnap, magyar idő szerint 21 órától az 56 körös futammal zárul.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!