Az üzemanyagárak miatt zuhant az infláció

Vágólapra másolva!
Novemberben 4,2 százalékos inflációt mért a KSH. Ez az októberi 5,1 százalékos mutatótól, és a 4,8 százalékos mutatót valószínűsítő elemzői konszenzustól is jócskán elmarad. Az infláció zuhanása elsősorban az üzamanyagok árának süllyedésével magyarázható.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Novemberben éves szinten 4,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, havi összevetésben pedig 0,2 százalékkal csökkentek - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal.

A 12 hónapra visszatekintő infláció meglepően alacsony, a Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők ugyanis átlagosan 4,8 százalékos áremelkedést vártak.

A novemberi adatok azt jelzik, hogy jóval mérsékeltebb tempóban drágulnak a termékek, októberben ugyanis az egyhavi átlagos fogyasztóiár-növekedés 0,2, a 12 hónapra visszatekintő infláció pedig 5,1 százalékos volt. Az év első tíz hónapjában még átlagosan 6,5 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában, a tizenegy havi index azonban már csak 6,3 százalékos növekeést mutatott.

Az októberhez képest a háztartási energia drágult a legnagyobb mértékben, a statisztikusok ezen a területen 2,1 százalékos drágulást mértek, elsősorban a vezetékes gáz átlagosan 7,7 százalékos áremelkedése miatt. Az egyéb cikkek közé sorolt járműüzemanyagok ára az előző hónaphoz viszonyítva 8,6, 2007 novemberéhez képest pedig 4,8 százalékkal csökkent, ami főszerepet játszott az infláció lassulásában.

A novemberi 4,2 százalékos inflációs mutatóra több mint két éve, pontosan 2006 augusztusa óta nem volt példa, a KSH adatai szerint akkor 3,5 százalékos - éves szintű - áremelkedést jegyeztek fel.

Hamarabb jöhet a kamatcsökkentés

Trippon Mariann szerint kedvezőek az inflációs kilátások, jövőre az áremelkedési ütem további csökkenése várható. Ennek okai közül kiemelte az importált inflációs nyomás enyhülését, az olaj- és energiaárak várható további csökkenését, valamint a recessziós környezet miatti gyenge belső kereslet hatását.

A CIB szakértője arra számít, hogy az MNB középtávú inflációs célja már 2009-ben teljesülhet, ami teret engedhet az alapkamat fokozatos csökkentésének

Suppan Gergely is úgy vélte, hogy a vártnál alacsonyabb mutató az eddigi várakozásoknál is gyorsabb kamatvágást tesz lehetővé.

A Takarékbank szakértője szerint az energia-, olaj- és nyersanyagárak további esése kedvezően hat majd az inflációra csakúgy, mint a belső fogyasztás visszaesése és a magyar GDP várható zsugorodása. Mindezek következtében az elemző arra számít, hogy 2009-ben 3 százalék alá csökkenhet a fogyasztói árak emelkedése Magyarországon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!