Egyre többet mobilozunk

Vágólapra másolva!
A harmadik negyedévben a mobilpiac tovább gyarapodott, miközben vezetékes szegmens újabb visszaesést volt kénytelen elkönyvelni - derül ki a KSH legfrisebb jelentéséből.  
Vágólapra másolva!

A harmadik negyedévben 231 ezerrel 11,8 millióra nőtt a mobil-előfizetések száma. Éves szinten 1,3 milliós, azaz 12 százalékos volt a bővülés - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal.

A feltöltőkártyás előfizetések száma egy év alatt 658 ezerrel emelkedett, ugyanakkor részarányuk csökkent, a negyedév végén 100 lakosra már 117 mobil-előfizetés jutott. A mobilhálózatban a negyedév folyamán 10 százalékkal több hívást kezdeményeztek, mint az egy évvel korábbi időszakban, eközben 15 százalékkal növekedett nőtt a mobiltelefonos beszélgetések időtartama. Egy előfizetésre átlagosan 340 percnyi beszélgetés jutott, ami 3 százalékos éves szintű növekedésnek felel meg.

Bár emelkedik a vezetékes vonalat és hívásszolgáltatást kínáló cégek száma, a viszgált negyedévben 54, éves összevetésben pedig 138 ezerrel 3,2 millióra csökkent a vezetékes vonalak száma. A vezetékes vonalakról indított hívások száma 9, időtartama 12 százalékkal csökkent az előző év harmadik negyedévéhez képest. A visszaesés hátterében a mobilforgalom emelkedése, valamint az egyre inkább terjedő ingyenes internetes telefonálási lehetőség áll.

Az összes telefonbeszélgetés időtartamának 74 százalékát mobilkészülékekről indított hívások tették ki. A vezetékes vonalról kezdeményezett internetcélú hívások száma 57, időtartama 60 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!