Visszatért a bizalmatlanság, zuhant a BUX

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 700,46 pontos, 5,52 százalékos csökkenéssel, 11.981,45 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 19,5 milliárd forint volt pénteken, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.
Vágólapra másolva!

Az amerikai autógyártók megmentése körüli hírek határozták meg a világ vezető részvénypiacainak alakulását pénteken - mondta Kovács Krisztián, a Concorde Értékpapír elemzője az MTI-nek.

Az amerikai szenátusban csütörtökön éjjel omlottak össze a tárgyalások az autógyáraknak nyújtandó mentőcsomagról. Az egyeztetések vége előtt nem sokkal a kongresszusból olyan értesülés szivárogott ki, hogy egy demokrata és republikánus csoport már elvi megállapodásra jutott a csődközeli állapotba jutott detroiti autógyáraknak nyújtandó 14 milliárd dolláros szövetségi hitelről. Később viszont kiderült, hogy a felek nem tudtak megegyezni, mert az autóipari szakszervezet nem volt hajlandó elfogadni a bérek gyors csökkentésére vonatkozó republikánus követelést.

A hírre az árfolyamok esni kezdtek - ismertette az elemző hozzátéve, hogy pénteken olyan pletykák jelentek meg a piacon, amely szerint az amerikai bankmentőcsomagból nyújtanának gyorssegélyt az érintett autóipari cégeknek. Erre reagálva valamelyest megfordult a kereskedés iránya a nemzetközi piacokon, azonban a budapesti börzén nem okozott optimizmust.

Az elemző elmondta, hogy a többi régiós devizával együtt napközben a forint árfolyama erőteljesen gyengült. De - mint mondta - a magyar fizetőeszköz erőteljesebben veszített értékéből, mint a többi.

Az OTP árfolyam-csökkenésével kapcsolatban Kovács Krisztián azt mondta, hogy a régiós bankpapírok is gyengültek, ám nem ilyen mértékben. Hozzátette: nem szektor-hírek hatására gyengült az OTP árfolyama.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője úgy fogalmazott: az OTP magával rántotta a piacot. Hozzátette: a magyar bankpapírnak nem volt egy nagy eladója. Ha e mögött a drasztikus esés mögött nincs hír, akkor a részvény hétfőn akár jelentősen is emelkedhet - vélekedett az üzletkötő.

A Mol 600 forinttal, 6,03 százalékkal 9350 forintra csökkent, 3,5 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 330 forinttal, 10,54 százalékkal, a napi minimumára, 2800 forintra esett, forgalmuk 11,4 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 20 forinttal, 3,48 százalékkal 555 forintra gyengült, forgalma 2,6 milliárd forint volt. A Richter papírok árfolyama 750 forinttal, 2,67 százalékkal 27 350 forintra csökkentette értékét, a részvények forgalma 1,6 milliárd forintot ért el. Az Egis 124,0 millió forintos forgalom mellett 120 forinttal, 1,17 százalékkal 10 100 forintra csökkent.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1490,85 ponton zárt pénteken, ez 32,25 pontos, 2,12 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!