Egy év alatt 8 százalékos ipari termelői áremelkedés

Vágólapra másolva!
Az ipari termelői árak az idén februárban az előző havinál 3,2 százalékkal, az egy évvel korábbiaknál 8,0 százalékkal voltak magasabbak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az ipar belföldi értékesítési árai egy hónap alatt 2,4 százalékkal, éves összehasonlításban 6,6 százalékkal nőttek. Az ipari exportárak az idén januárhoz képest 3,8 százalékkal, az egy évvel korábbihoz mérten 9,0 százalékkal emelkedtek.

Az ipari termelői árak az idén januárban az előző havinál 3 százalékkal, a 2008 januárinál 5,3 százalékkal voltak magasabbak. Tavaly februárban az ipari termelői árak az előző havinál 0,7 százalékkal, az egy évvel korábbiaknál 4,9 százalékkal voltak magasabbak.

Az idén februárban a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai februárban 2,9 százalékkal magasabbak voltak a 2009. januárinál. Jelentős árnövekedés következett be - az elmúlt négy hónapban mért nagymértékű árcsökkenés után - a kőolaj-feldolgozásban.

A feldolgozóipari átlagot meghaladó mértékben emelkedtek az árak a vegyianyag-, -termék-gyártásban és a járműgyártásban. Az élelmiszeripari árak átlagosan 0,5 százalékkal voltak magasabbak az előző havinál. A gyógyszergyártásban csökkentek az árak, a többi feldolgozóipari ágazatban 0,2 százalék és 2,1 százalék közötti áremelkedés következett be.

Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai februárban 1,6 százalékkal, a víztermelés, -kezelés, -ellátás díjai - a januári áremelést követően - átlagosan 0,2 százalékkal nőttek egy hónap alatt.

Tizenkét havi összehasonlításban - a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését tekintve - 2009. februárban a legnagyobb mértékben ismét a fémalapanyag, fémfeldolgozási termékek árai növekedtek. A járműgyártás ágazatban 7,3 százalékkal, a gumi-, műanyag és építőanyag-ipari termékek körében 4 százalékkal emelkedtek az árak az elmúlt egy év alatt.

Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő élelmiszeriparban 2,8 százalékos árnövekedés volt megfigyelhető, megtörve a megelőző hét hónapra jellemző árnövekedés-lassulási trendet.

Tavaly februárhoz viszonyítva árcsökkenés következett be a vegyianyag-, -termék-gyártásban, a textil- és bőriparban, valamint a kőolaj-feldolgozásban. A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 0,2 százalék és 3,5 százalék között alakult.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2009. februárban az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 3 százalékos, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 1,7 százalékos, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban - a januári mértékkel megegyező - 0,4 százalékos áremelkedés jelentkezett.

Az előző év azonos hónapjához képest a legnagyobb mértékű áremelkedés szintén az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban volt megfigyelhető.

A magyar fizetőeszköz egy hónap alatt az euróhoz viszonyítva 6,7 százalékkal, a dollárhoz képest 10,2 százalékkal, a 2008. februárival összevetve az euróhoz mérten 13,9 százalékkal, a dollárhoz viszonyítva 31,3 százalékkal gyengült.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!