Erősebb a forint, száguld az OTP

Vágólapra másolva!
Erősödött hétfőn a magyar deviza. Kora délután 310 forint körül mozgott a jegyzés, szemben a pénteki 314-317 forintos szintekkel. A forinterősödéssel párhuzamosan az OTP Bank remekel a tőzsdén, a bankpapír több mint 6 százalékkal drágult. 
Vágólapra másolva!

Hétfőn kora reggel 310 forint körül mozgott az euró jegyzése, majd a bankközi devizapiacon, nyitás után - fél 10 körül - 308 forint körül járt a kurzus, majd egy szerény korrekció következett, így 310 forint körül stabilizálódott a jegyzés. Délután háromnegyed négy körül 308 forintot kellett adni egy euróért.

A délelőtti korrekció ellenére péntekhez képest erősödött a magyar deviza, a múlt hét utolsó kereskedési napján, a piaczárás után ugyanis 314 forintot kellett adni egy euróért. (Pénteken egyébként 317 forintos szint felett soha nem látott mélypontot ért el a magyar deviza az euróval szemben.)

Menetel az OTP

A budapesti részvénybörze mutatója, a BUX is emelkedik. Az említett időpontban 9954 pontnál volt az index, ami 0,7 százalékos többletet jelent.

A mutató erősödésében főszerepet játszó OTP Bank árfolyama ekkor 1622 forint volt, ami 6,7 százalékos drágulásnak felel meg. A hétfői nyitás után csak a bankpapír volt pluszban a vezető papírok közül, délutánra azonban változott a helyzet: a Mol jegyzése 0,4 százalékkal 8635, a Magyar Telekomé 0,2 százalékkal 526 forintra emelkedett. A Richter az ellenkező irányba tart, 23 800 forintos aktuális árfolyama 1,7 százalékos értékvesztésnek felel meg.

Megszólaltak a jegybankárok

A forint erősödése elsősorban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa által kiadott közleménynek - szóbeli intervenciónak - köszönhető. A magyar jegybank jelezte, mindent megtesz azért, hogy a pénzügyi piaci folyamatok ismét összhangba kerüljenek a reálszféra kilátásaival.

Ennek érdekében a jegybank ösztönözni kívánja a közelmúltban bevezetett forint- és devizapiaci likviditásnyújtó eszközök fokozottabb igénybevételét; megkezdi az uniós források piacra vezetését, azaz az Európai Uniótól kapott támogatásokat a devizapiacon váltja át Magyarország, ezzel is erősítve a forintot. Emellett a magyar jegybank készen áll a teljes monetáris politikai eszköztár alkalmazására - derül ki a jegybanki közleményből.

Hosszabb távon gyengülhet a forint

Az elemzők szerint a forint hétfőn fokozatosan erősödhet, kérdés, hogy a magyar jegybankárok szóbeli intervenciója és esetleges piaci beavatkozása mekkora lökést ad majd a forintnak.

Hosszabb távon azonban továbbra sem kedvező a helyzet, egyes előrejelzések szerint az év közepére akár az euró 330-340 forintra drágulhat az euró. A Raiffeisen Bank is a forint további gyengülésére számít, és a pénzintézet szakértői nem tartanak kizártnak egy rendkívüli kamatemelést sem, amennyiben az euró 324 forint közelébe kerül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!