A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A biztosítók összesített díjbevétele 4,23 százalékkal 890 milliárd forintra csökkent a múlt évben, az életbiztosításoknál a visszaesés megközelítette a 10 százalékot - egyebek mellett ezt tartalmazzák a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) honlapján található táblázatok.
Vágólapra másolva!

Amíg 2007-ben a biztosítók - 12 százalékos növekedéssel - 930 milliárd forint díjbevételt értek el, addig tavaly a 890 milliárd mögött 4,2 százalék csökkenés áll. A 461 milliárd forintos életbiztosítási díjbevétel 9,3 százalékkal kevesebb a 2007. évinél, míg a 429 milliárdos nem életbiztosítási díjbevétel mögött 1,9 százalékos növekedés áll. Szerényen, 1 százalékkal 134,4 milliárd forintra emelkedett a kötelező gépjármű felelősség biztosításokból (kgfb) befolyt díj.

Az első három helyen továbbra is változatlan a biztosítók sorrendje - Allianz, Generali és ING - viszont tavaly a negyedik és az ötödik helyen cserélt egymással az Aegon és az OTP Garancia, ez utóbbi lett a ötödik helyezett. Az élbolyban változatlanul hatodik az Uniqa.

Az életbiztosításoknál 2007-ben ING-Aviva-Generali volt a sorrend. Ez a múlt év végére ING-Generali-Aegon sorrenddé változott. Az Aviva a hatodik helyre csúszott vissza, miután 57 milliárdról 38 milliárd forintra - 33 százalékkal - esett a díjbevétele. Az AXA díjbevétele 28, míg az ING biztosítóé 20 százalékkal esett egy év alatt. A 10 milliárd forint feletti díjbevételt elért biztosítók közül 11,5 százalékkal növekedett az Aegon, 43 százalékkal a Magyar Posta életbiztosítója, valamint 7 százalékkal az Union díjbevétele.

Az életbiztosításoknál a visszaesést az egyszeri és az eseti díjas biztosítások jelentős csökkenése okozta. Emögött nagyrészt a befektetési jellegű életbiztosítások állnak. A számok szerint a folyamatos díjas életbiztosítások - ezek a klasszikus életbiztosítások, amelyek például a nyugdíjas korra adnak többlet forrást - 3 százalékkal 302 milliárdra emelkedtek tavaly. (A MABISZ úgy közli az adatokat, hogy a folyamatos díjfizetésű biztosításokhoz hozzá adja az egyszeri és eseti díjas biztosításokból befolyt díjbevétel 10 százalékát.)

Az egyszeri és eseti díjakból befolyt összeg viszont tavaly 26 százalékkal 176 milliárd forintra csökkent. Úgy tűnik az adatokból, hogy azok a biztosítók tudták növelni életbiztosítási díjbevételüket a múlt évben, amelyek a folyamatos díjfizetésű biztosításokat részesítették előnyben. Igaz, ezzel a stratégiával a korábbi években viszont hátrébb szorultak.

A kárkifizetések összege 9 százalékkal nőtt tavaly és 530 milliárd forintot tett ki. Az életbiztosításokra kifizetett 303 milliárd 14 százalékkal, míg a nem életbiztosításokra kifizetett 227 milliárd forint 3 százalékkal több, mint volt 2007-ben. A 303 milliárd forintos életbiztosítási kifizetésből 136 milliárd volt a befektetéshez kötött - unit-linked - biztosítások utáni kifizetés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!