Vágólapra másolva!
Két javaslat volt a monetáris tanács előtt a hétfői ülésen, mégpedig a kamatok tartása és 100 bázisponmtos kamatemelés. A  jegybankárok számottevő többséggel a tartás mellett döntöttek - fejtette ki sajtótájékoztatóján Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, aki szerint hosszú távú, koherens és bátor kormányprogramra van szükség.
Vágólapra másolva!

Simor András szerint a hétfői döntés megértéséhez a két héttel ezelőtti rendkívüli tanácsüléshez kell visszanyulni , ahol az MNB kifejtette, hogy aggasztja a forintra irányuló nyomás.

A forint valamelyest erősödött az elmúlt két hétben, amiben a nemzetközi és a regionális hatásokon túl a monetáris tanács akkori közleménye is szerepet játszott.

Az infláció nem akutt veszély

A magyar gazdaság lelassult, sőt, jelentős recesszióra számíthatunk ebben az évben. Tradicionálisan a gyenge forint élénkítheti az exportot és a gazdasági növekedést, de ez a mai helyzetben nem egyértelmű, mert a magyar gazdaságban nagyon jelentős a devizahitelek állománya a lakossági és a vállalati körben is. Vannak tehát olyan tényezők, amelyek arra utalnak, hogy a forint gyengülése nem élénkíti a gazdaságot, hanem ezzel ellentétesen hathat - fejtette ki a bankelnök.

Simor elmondta azt is, hogy a monetáris tanács kiemelt figyelmet fordít a pénzügyi rendszer stabilitására, márpedig a gyengébb forint ronthatja a bankok tőkehelyzetét is. "Az infláció manapság nem akutt veszlély, de a leértékelődés inflációt gerjeszthet, miközben azt is látni, kell, hogy erre most kisebb a lehetőség, mert a belföldi fogyasztás elé korlátokat állít a recesszió és a lassuló bérdinamika, így az áremeléseket nehezen lehet érvényesíteni" - mondta Simor András.

A jegybank elnöke kifejtette, hogy az MNB a jövőben is kész minden eszközt használni annak érdekében, hogy a forint árfolyamára megfelelő hatást tudjon kifejteni, ha ennek szükségét látja.

Hosszú táv, koherencia és bátorság

Simor elmondta, hogy a kormányváltás mindenképp bizonytalansági tényező, ami növeli a kockázatot. Azt is figyelembe kellvenni, hogy amennyiben egy következő kormány határozottabb intézkedéseket hoz, az viszont pozitív hatásokkal járhat. Kérdéses, hogy melyik hatás a fontosabb a piac számára, a jegybank ezzel kapcsolatban azonban nem spekulál, az a feladata, hogy felkészüljön a forintra nehezedő nyomás csökkentésére.

"Nem gondolom, hogy az MNB elnökének lenne a dolga azt meghatározni, hogy mik a legfontosabb kormányzati intézkedések." - mondta a jegybank elnöke, aki szerint két dolgot kell orvosolni, mégpedig lehetőleg egyszerre. Először is a nemzetközi válság hatásait kell tompítani, de fontos a magyar gazdaság sebezhetőségének csökkentése is.

Simor reményét fejezte ki, hogy a mostani "bizonytalanságot közös erővel, megfelelő módon tudjuk kezelni", de "az MNB-nek nem kell részt vennie a kormányprogram kialakításában". Az MNB első embere szerint a forint árfolyamára alapvetően a gazdaság fundamentumai hatnak, kedvező hatást attól lehet várni, ha "hosszú távú, koherens és bátor kormányprogramot" fogadnak el, az MNB-nek az addig hátralevő időben kell a relatív stabilitást biztosítani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!