Vágólapra másolva!
Egy hetes csúcsára emelkedett az euró a dollárral szemben csütörtökön az EKB vártnál kisebb kamatcsökkentése és a G20-csoport 1000 milliárd dolláros csomagjának bejelentése miatt.
Vágólapra másolva!

Az európai értéktőzsdék reggeli nyitásakor az euró 1,3285 dollár volt vételi oldalon a londoni bankközi devizapiacon, a New York-i részvénypiacok hivatalos zárásakor pedig 1,3441 dollárnál tartott.

A G20 londoni döntései jelentősen javították a piaci kilátásokat, aminek következtében nőtt a kockázatviselési hajlandóság, ez pedig gyengítette a biztonságosnak tekintett dollár iránti keresletet, és így lejjebb vitte a dollár árfolyamát is. Az eurót erősítette az is, hogy a nap folyamán az Európai Központi Bank (EKB) a vártnál kevésbé, csak negyed százalékponttal csökkentette alapkamatát, 1,25 százalékra.

Az európai bank elnöke sajtóértekezletén értésre adta, hogy ezután már csak hasonlóan csekély kamatcsökkentés várható a későbbiekben is - ha egyáltalán -, és szavaiból az is kiderült, hogy legkorábban csak egy hónap múlva várható döntés, vajon az EKB növeli-e tovább a likviditást nem hagyományos eszközökkel, például vállalati kötvények vásárlásával.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről