Vágólapra másolva!
A gazdaság talpra állása még eltart egy ideig, a munkanélküliség pedig bizonyosan magas marad, de az angol font erősödése elkerülhetetlennek tűnik. Több elemző szerint is a font az egyik legalulértékeltebb valuta, de a közeljövőben ez könnyen megváltozhat.
Vágólapra másolva!

Csak úgy repkednek a nagyobbnál nagyobb számok. A Citigroup elemzői szerint a font közel 15 százalékkal olcsóbb, mint ami "méltányos lenne". A Barclaysnál a következő egy év alatt a dollárral szemben 18 százalékos, az euróval szemben 11 százalékos erősödést várnak a fonttól. A Goldman Sachsnál ezek a számok 23 százalék, illetve 15 százalék. Jelenleg egy font 1,52 dollárt, illetve 1,13 eurót ér.

Az elemzőkkel a piacok is egyetértenek, ugyanis a pénz már valósággal ömlik Nagy-Britanniába. A nyugdíjalapokból, biztosítóktól és más intézményektől származó befektetések 99 százalékkal magasabbak voltak a május elejét megelőző 60 napban, mint 1997 óta bármikor az azonos időszakban.

Az angol ingatlanpiacon is most jött el a vásárlás ideje. A gyenge valuta kedvező célponttá teszi a szigetországot és a lakásárak egyébként is estek a válság kezdete óta. Neil Turner, a német Wiesbaden ingatlanalap vezetője szerint "ordít a piacról", hogy venni kell.

El kezdett csökkeni a gyártás visszaesésének üteme, az ország gazdaság pedig jobban fog teljesíteni jövőre, mint a német, és növekednek a különféle bizalmi indexek is. Összességében még a spekulánsok is letettek arról, hogy a font gyengülésére fogadjanak - írta meg a Bloomberg.

Mindenesetre hosszútávon az angol gazdaságnak szüksége lesz az erős fontra. A londoni bankok és biztosítók ügyletei 10 százalékát teszik ki az angol gazdaságnak, és közel 29 ezer embert fognak elbocsátani ebben az évben.

A költségvetési hiány elérheti a GDP 12,4 százalékát, és a hazai bankoknak 8 billió dollárnyi külföldi hitelük van, ami a legnagyobb a világon. Ilyen adatok mellett minden fölös pennyre szükség lesz a jövőben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!