Üzentek az oroszok: Csernobil csak bemelegítésnek tűnne

Vágólapra másolva!
A Roszatom vezetője szerint „nem fér kétség” ahhoz, hogy az ukrán hadsereg a kurszki régióba történt betörésekor el akarta foglalni a Kurcsatovban működő nukleáris létesítményt.
Vágólapra másolva!

A közelmúlt eseményeinek fényében az atomerőművek meg nem támadásának elve különös jelentőséget kapott, egy, a kurszki atomerőműre mért katonai csapás esetén az 1986-os csernobili baleset következményei „bemelegítésnek tűnnének” –  jelentette ki Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója, miután pénteken Kalinyingrádban Rafael Grossival, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójával tárgyalt. A felek megállapodtak abban, hogy egy újabb fenyegetés esetén a NAÜ szakértői azonnal a kurszki atomerőműhöz utaznak.

El kell mondanunk, hogy milyen következményekkel járnának Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország, Európa, Törökország és az egész Fekete-tenger körüli földterület számára a meggondolatlan cselekedetek. Én így válaszolok: Csernobil bemelegítésnek fog tűnni ahhoz képest, ami akkor fog történni, ha katonai csapást mérnek egy működő RBMK-100-asra (a kurszki atomerőmű reaktorára)

– mondta a Roszatom vezetője. Lihacsov megjegyezte, hogy javult a zaporizzsjai atomerőmű személyzetének és a NAÜ ellenőreinek együttműködése. „A NAÜ talán az egyetlen olyan szervezetnek nevezhető a Földön, amely mandátumának keretein belül megőrizte független pozícióját, és ezt az egyre összetettebb és fenyegetőbb környezetben is folytatja” – hangoztatta. Megjegyezte ugyanakkor: 

a Roszatom elvárja a NAÜ-től, hogy rámutasson az erőmű elleni támadások felelőseire.
 

A Roszatom közleménye szerint Lihacsov és Grossi a kurszki és a zaporizzsjai atomerőmű biztonságáról tárgyalt. A felek egyebek mellett megvitatták a NAÜ szakértőinek állandó jelenlétének lehetőségét a kurszki atomerőműben. Grossi, aki augusztus 27-én a kurszki és szeptember 4-én zaprozzsjai atomerőművet kereste fel, a pénteki kalinyingrádi megbeszélés után elmondta, hogy a NAÜ és a Roszatom között különböző kérdésekben nézeteltérések vannak, de hangsúlyozta a párbeszéd szükségességét. „Ezt elmondtam Zaporizzsjában, elmondtam Kijevben, elmondom most Kalinyingrádban. Az atomerőművek soha nem lehetnek legitim célpontok egy fegyveres konfliktusban. Ezért az ügynökség a maga részéről intézkedéseket és eszközöket kínál az olyan helyzetek elkerülésére, amelyek minden fél számára elfogadhatatlanok” – mondta a főigazgató. 

A NAÜ vezetője hangsúlyozta, hogy a „rendkívül aggasztó” közelmúltbeli fejlemények ellenére az ügynökség jelenléte megmarad, és ez minden fél, mind Oroszország és Ukrajna, mind a pedig a nemzetközi közösség számára előnyös. Közölte, hogy a rendkívüli feszültség ellenére az ügynökség erőfeszítésein keresztül mind Moszkva, mind Kijev „elismeri a technikai és szakmai párbeszédet és a NAÜ-t eszközként a nukleáris biztonság biztosításában”.

A NAÜ szerepének a nukleáris biztonság biztosításáért folytatott munkában folytatódnia és bővülnie kell

– szögezte le. „A zaporizzsjai atomerőmű hűtőtornyának felgyújtása és a kurszki atomerőműben kialakult aggasztó helyzet világossá teszi, hogy figyelmünk nem lanyhulhat a nukleáris biztonság kérdésében az érintett régiók nukleáris létesítményeiben” – fogalmazott. Lihacsov szerint „nem fér kétség” ahhoz, hogy az ukrán hadsereg a kurszki régióba történt betörésekor el akarta foglalni a Kurcsatovban működő nukleáris létesítményt. Elmondta, hogy a napokban merényletet követtek el Andrej Sevcsik volt enerhodari polgármester ellen, aki jelenleg a zaporizzsjai atomerőmű alkalmazottja. Közölte, hogy Sevcsik a feleségével együtt súlyosan megsebesült a merényletben.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!