Vágólapra másolva!
Kínában múlt hónapban is folytatódott, és már a harmadik hónapja tart a defláció, a fogyasztói árak csökkenése. Áprilisban a fogyasztói árak 1,5 százalékkal csökkentek éves összehasonlításban, a márciusi 1,2 százalékos, szintén 12 havi árcsökkenés után.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A szakértők és a pekingi statisztikai hivatal a következő hónapokra is áresésre számítanak, mindaddig, amíg a múlt évi magas bázis hatása megszűnik. A későbbiekben, az év második felében, azonban már az inflációs nyomás erősödését várják a pénzügyi ösztönzés és a bankhitelezés fellendülése miatt.

A kínai központi bank 2008 végén erőteljesen leszállította az irányadó bankkamatot az 585 milliárd dollár értékű gazdasági csomagot kísérő intézkedésként. Most a szakértők nem számítanak további kamatmérséklésre a defláció ellensúlyozására, a deflációt ugyanis nem ítélik meg súlyosnak a gazdaság élénkülésére való tekintettel, ami Kínában elsőbbséget élvez.

A defláció nem izgatja a Kínai hivatalnokokat sem. Mostanában egyre magabiztosabbnak tűnnek annak kapcsán, hogy az ország teljesíteni tudja a GDP évi 8 százalékos növekedésének félig hivatalos célkitűzését. Ven Csia-pao kínai miniszterelnök egyébként hangsúlyozta, hogy az élénkítő csomag mellett további lépések várhatók a kormányzat részéről a gazdaság megsegítésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!