Vágólapra másolva!
Az export és a hazai fogyasztás hirtelen beszűkülése okozta első félévi GDP-esés után már az év végén vagy jövő év elején újra növekedésnek indulhat a román gazdaság - közölte bukaresti sajtóértekezletén Jeffrey Franks, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) romániai missziójának vezetője.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A Bloomberg adatai szerint a román gazdaság a 7,1 százalékos tavalyi bővülés után, az idei első negyedévben 6,4 százalékot zuhant. A gazdasági visszaesés hatásainak tompítására Bukarest a múlt hónapban 20 milliárd eurós hitelmegállapodást írt alá az IMF-fel és az Európai Unióval a gazdaság ösztönzésére, a folyó fizetési mérleg és a költségvetés deficitjének finanszírozására.

A megállapodás feltételei között szerepelt a büdzsé hiányának a tavalyi 4,8 százalékról 4,6 százalékra mérséklése idén az adók emelésével és a kiadások csökkentésével. Franks közölte, hogy rendkívül elégedettek azzal, ahogy a román kormány tartja magát a programhoz.

Az IMF ugyancsak pénteken jelentette be, hogy a 90 százalékban külföldi tulajdonban levő romániai bankok megállapodtak, hogy egymilliárd euróval emelik tőkéjüket 2010. március 31-ig. Az erősítést elsősorban az teszi szükségessé, hogy egyre nő a rossz hitelek aránya - írta meg a Napi Gazdaság.

Februárban már rekordösszegűre, 4,3 milliárd lejre (1,4 milliárd dollár) nőtt a 30 napnál többet késő törlesztések összege. Ehhez alkalmazkodva a banki hitelezési gyakorlat szigorodott és a magánhitelek növekedési üteme a tavaly júniusi 64 százalékról januárban 30,7, márciusban pedig 23,1 százalékra lassult.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!