Vágólapra másolva!
Csökken a munkahelyek megszűnés az USA-ban, ami a válság végének közeledésére utal, de még így is 539 ezren veszítették el állásukat az előző hónapban. A munkanélküliség mértéke evvel 1983 szeptembere óta a legmagasabb értéket érte el: 8,9 százalékot.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

Az elbocsátások mérséklődéséért nem kis részben az amerikai kormány felelős. Áprilisban 72 ezer embert kezdett el foglalkoztatni az állam, ami csökkentette a munkanélküliségi adatokat. Az új alkalmazottak közül 60 ezerre a 2010-es népszámláláshoz lesz szükség és lehetséges, hogy még több ember fog kelleni a minisztériumoknak.

A magánszektorban is csökkent az elbocsátások üteme, ami szintén segítette a kedvezőbb eredmények elérését. A gazdaság szereplői is kedvezően értékelték az új adatokat, ugyanis emelkedésnek indultak a tőzsdei árfolyamok.

"A foglalkoztatási jelentés egy újabb elem azon a listán, ami arra utal, hogy vége a gazdasági esés legmeredekebb szakaszának" - mondta Brian Fabbri, a BNP Paribas elemzője. Barack Obama amerikai elnök szintén valamennyire bíztatónak, de egyben kijózanítónak is nevezte az áprilisi adatokat.

Forrás: AFP

"A számok alátámasztják, hogy még mindig egy olyan recesszió közepében vagyunk, aminek a kialakulásához évek kellettek és még több hónap vagy akár év is fog kelleni ahhoz, hogy megoldjuk. További állások elvesztésére kell számítanunk a következő hónapokban" - mondta az elnök.

A munkaügyi minisztérium jelentése szerint a válság 2007 decemberi kezdete óta az Egyesült Államokban 5,7 millióan veszítették el munkájukat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!