Nem vonják tartós tulajdonba az állami Richter-részt

Vágólapra másolva!
Nem vonták tartós állami tulajdonba a Richter 25 százalék plusz egy szavazatot érő részvénycsomagját, viszont az Állami Vagyonkezelő (MNV) Zrt. megszabadult az eladási kényszertől - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A szabályozást tartalmazó törvényt hétfőn módosította az országgyűlés. A szeptemberi kötvénylejárattal eladhatóvá válik a Richter-csomag. A törvény így egyrészt megszabadítja az MNV-t az értékesítési kötelezettségétől, azaz nem szükséges mindenképpen eladnia a Richterben birtokolt állami tulajdont. Másrészt a korábban javasolt verziót úgy változtatták meg, hogy abból kikerült a tartós állami tulajdonba vétel.

A lap kérdésére Podolák György szocialista képviselő elmondta, hogy a cél csupán az volt, hogy az MNV-t megszabadítsák az eladási kényszertől. Ezzel az állam megtarthatja a tulajdonrészt, ehhez nem szükséges a tartós állami körbe vonás. Eladási szándéka nincs az államnak.

A változással felerősödhetnek az elhalványult felvásárlási spekulációk. A Richter menedzsmentje az állami rész tartása mellett áll, mivel szerintük a hazai fejlesztéseket és a munkahelyek megtartását a 25 százalék plusz egy szavazat szolgálja leginkább.

A helyzetet bonyolítja a szeptemberben lejáró 200 milliárd forint értékű kifizetési kötelezettséggel járó átváltható Richter-kötvény. A piac ehhez kötötte az állami tulajdonból való kikerülést. A kötvények átváltása jelenleg nem éri meg, ahhoz legalább 40 százalékkal magasabb árfolyam kellene.

Az államnak ugyanakkor az IMF-hitelből van pénze és - úgy tűnik - szándéka is a kötvények visszafizetésére. A megváltozott helyzetben szeptemberben valószínűleg marad a részvénycsomag az állam kezében, ugyanakkor bizonytalanabb lesz a helyzet, mivel a papírok bármikor eladhatóvá válnak - írja a Napi Gazdaság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!