Vágólapra másolva!
A június végi adatok alapján a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 16 országnak összesen 71,16 milliárd dollár készenléti hitelkeretet nyitott, amiből a likviditási gondokkal küszködő érintettek eddig 33,12 milliárd dollárt le is hívtak - írta meg a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A legnagyobb kerettel továbbra is Románia rendelkezik, őt Ukrajna követi, a dobogósok sorát pedig Magyarország zárja. A legnagyobb összeget azonban eddig éppen hazánk hívta le - szemben Costa Rica, Salvador, Gabon és Guatemala országokkal, melyek eddig egyetlen SDR-t sem vettek ki a közös kasszából.

A márciustól elérhető, kifejezetten válságmegelőzési szándékkal bevezetett rugalmas hitelvonalat (FCL) Mexikón, Lengyelországon és Kolumbián kívül más ország továbbra sem vette igénybe, a rendelkezésre álló 77 milliárd dollár egyelőre felhasználatlanul áll.

A hitelt igénybe vevő országok számára továbbra is a költségvetés kordában tartása jelenti a legnagyobb gondot. Legutóbb a válságban egyik legnagyobbat bukó Lettország bizonyult képtelennek az előírt öt százalék alá nyomni kiadásait, az országban 10-11 százalékos hiány valószínűsíthető a komoly megszorító intézkedések dacára is.

Az IMF azonban bizalmat szavazott, így Riga még ebben a hónapban megkapja a túléléshez elengedhetetlen hitel következő részletét. Megfenekleni látszik ugyanakkor a megegyezés Bosznia-Hercegovinával egy 1,2 milliárd eurós kölcsönről. A problémát az okozza, hogy a horvát-bosnyák föderáció kormányzata nem járult hozzá az IMF által javasolt költségcsökkentéshez szociális téren.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!