New York-i plusz javította a forintot, drágább az olaj

Vágólapra másolva!
A New York-i tőzsdemutatók csütörtökön második napja igyekeztek kikapaszkodni a kedden elért, tízheti mélységből, végül is minimális nyereséggel zártak a főbb mutatók. Ez erősítette a bizalmat a forint iránt is, amely 274,50-275 forint/euró környékén járt csütörtök éjjel. Az olaj is drágult a viszonylag pozitív amerikai fejlemények hatására.
Vágólapra másolva!

A negyedéves jelentési szezonban elsőnek az Alcoa, a legnagyobb amerikai alumíniumipari vállalat tett jelentést az előző negyedévről a szerdai tőzsdezárás után. Harmadik negyedéve volt vesztesége, de ezúttal sokkal kevesebbet bukott a piaci várakozásnál, és ez jobb kedvre hangolta a piacot.

Csütörtökön népszerűek voltak a nyersanyagipari részvények és a fejlett technológiai papírok is.

A Dow Jones ipari átlag (DJIA) záráskor százalékos 0,06 százalékos pluszban végzett. A technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq és a szélesebb merítésű, 500 részvény mozgását összegző S&P ennél valamivel nagyobb, 0,31, illetve 0,35 százalékos pluszt értek el a MarketWatch híre szerint.

A befektetők azonban messze nem olyan lelkesek, mint a június elejéig tartott "fellendülési spekuláció" közben, amely 30-40 százalékkal emelte meg a fő mutatókat a március elején elért, több mint évtizedes mélypontokról.

Ellentmondásos adatok

Csütörtökön is ellentmondásos adatok táplálták inkább a bizonytalanságot, mint a reményeket. Az első ízben munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma a múlt héten a legkevesebbre csökkent január óta, ám az egy héten túl is segélyt kérők száma elérte e statisztika rekordját, 6,88 millió fővel.

A piacok irányadó mutatói általában megint a tavaly év végi szint alatt vannak, csak a Nasdaq maradt jobb. A New York-i piacok is felfigyeltek, hogy a mostani előrejelzési szezonban a mértékadó intézmények - Világbank, OECD, az IMF - tovább rontják az idei világgazdasági kilátásokat, habár a jövő évieket javítják.

Kissé drágább az olaj

Csütörtökön a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate (WTI) referenciafajta hordója 60,41 dolláron zárt augusztusra a New York-i árutőzsdén (NYMEX), 27 centtel drágábban, mint szerdán. A New York-i zárás után a chicagói Globexen folytatódó elektronikus jegyzésben 60,48 dollárra drágult tovább.

Az ICE Futures jegyzésében az északi-tengeri Brent ára 61,10 dollár volt a hivatalos záráskor augusztusra, 67 centtel drágább a szerdai zárónál. A hivatalos zárás után folytatódó jegyzésben 61,08 dollárra olcsóbbodott.

Erősödött a forint

A New York-i piacnyitás után nem sokkal az euró 1,3956 dollár volt, a nap végén 1,4031 dollárnál tartott New Yorkban, 0,0141 dollárral drágábban a szerdai londoni későinél, 0,38 százalékkal erősebben az év végi szintjénél.

A nap utolsó jegyzéseiben a forint 274,47-275,02/euró volt a londoni bankközi piacon, 1,45 százalékkal jobb a kora hajnalinál.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!