Vágólapra másolva!
Pontosítani kell a csoportos áfára vonatkozó európai uniós szabályozást, mert az jelenlegi formájában esetenként adómegkerülésre is lehetőséget adhat, állapította meg csütörtökön elfogadott állásfoglalásában az Európai Bizottság.
Vágólapra másolva!

Brüsszeli közleményében Kovács László vámuniós és adópolitikai biztos emlékeztetett arra, hogy a rendszert az adminisztrációs eljárások egyszerűsítése érdekében alkalmazzák. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a hetvenes évektől érvényben lévő szabályozást pontosítani kell, csökkentendő a visszaélés kockázatát.

A csoportos adóalanyiság lényege, hogy a csoport tagjai, akiket szoros pénzügyi, gazdasági és szervezeti szálak fűznek össze, áfa tekintetében egyetlen adóalanyként viselkednek.

Jelenleg 16 EU-tagállam, köztük Magyarország él ezzel a lehetőséggel. A mostani állásfoglalás szerint a tagországoknak törekedniük kell arra, hogy minél összehangoltabb módon alkalmazzák a csoportos áfával kapcsolatos szabályozásukat.

A bizottság egy sor pontosításra tett javaslatot az uniós szabályozáson, illetve kiemelte annak fontosságát, hogy a tagországok próbálják meg a lehető legalaposabban kizárni az adómegkerülés lehetőségét a csoportos áfára vonatkozó előírásaikban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!