Hidegzuhanyt hozott az amerikai elbocsátási adat

Vágólapra másolva!
Augusztusban 298 000 munkahely szűnt meg az amerikai magánszektorban, ami ugyan kevesebb, mint a júliusi 360 000, viszont jóval több mint az elemzők által elvárt.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A júliusban eredetileg mért 371 000 fős számot a végleges számítások alapján 360 000-re helyesbítette az ADP Employer Services és az amerikai Macroeconomic Advisers cég munkaerőpiaci felmérése. A Reuters által elvégzett, 31 szakértő véleményét átlagoló becslés még 250 000 elbocsátottra számított az amerikai privátszektorban.

A kisvállalkozások bocsátottak el 122 000, a középvállalkozások 116 000, míg a nagyvállalatok 60 000 embert a múlt hónapban. A csaknem 300 000 ebocsátáson nagyjából 50-50 százalékban osztozott a termelő és a szolgáltatóipari szektor augusztusban.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője szerint az ADP adat mindig fontos előszele a két nappal későbbi a teljes mezőgazdaságon kívüli szektor (NFP) foglalkoztatottságának változásainak. Így az előző hónapnál mindenképpen kisebb mínuszokat várunk a pénteki adattól (-225 ezer), viszont a munkanélküliségi ráta várhatóan ezzel együtt is az eurózóna szintjére 9,5 százalékra emelkedik majd.

Fontos megjegyezni, hogy a múlt hónapban vártnál szintén rosszabb ADP után az NFP sokkal jobb lett, nagy piaci felpattanást generálva. Az előbbi azért állt elő, mert a közmunkaprogramok miatti felvételek mérsékelték a magán szektor elbocsátásait. A nyugat-európai tőzsdék kisebb 0,5 százalék alatti eséssel reagáltak az adatra, az amerikai határidős indexek is halvány mínuszba fordultak. A forint nem reagált az adatra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!