Nőtt a régióban a magyar cégek súlya

Vágólapra másolva!
A Világgazdaság - a Manager Magazin 500 legnagyobb régiós vállalatát sorrendbe állító listája alapján - azt írja, hogy előretörtek a magyar cégek Kelet-Közép-Európában. Az 500 legnagyobb közül már 72 magyar, ami a korábbi negyvenhez képest komoly ugrást jelent.
Vágólapra másolva!

A mostani lista 2008-as árbevételi adatok alapján készült, és rajta a magyar Mol a második 13,35 milliárd euróval, az Audi Hungaria Kft. pedig a hatodik legnagyobb cég 5,6 milliárddal.

A listavezető a lengyel PKN Orlen olajcég lett 22,8 milliárd euróval, a harmadik helyen pedig a cseh Skoda Auto szerepel 7,6 milliárddal.

Sok a VW-leány

A lista sajátossága, hogy a nagy német konszernek leányvállalatai több országban is jelen vannak, sőt, néha még azok a leányvállalataik is külön szerepelnek a listán, amelyek ugyanabban az államban tevékenykednek.

Így fordulhat elő, hogy a VW konszern leányai a lista 3., 6., 7. és 47. helyét is elfoglalják (köztük van a már említett Skoda és az Audi Hungaria is). A magyar Mol érdekeltségébe tartozó szlovák Slovnaft a 16., a részben Mol-tulajdonú horvát INA a 19. a sorrendben.

Visszaestek a lengyelek

A 2007-es listán még Lengyelországból került ki a top 500 vállalat 40 százaléka, 2008-ban viszont a lengyel cégek aránya már csak 32 százalék, a magyarok súlya ezzel szemben csaknem kétszeresére, 14 százalékra nőtt. Így immár a harmadik helyre kerültünk a lengyelek és a csehek után a kelet-közép-európai mezőnyben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!