A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

PM: Nem kevesebb, hanem több a tartalék a büdzsében

Vágólapra másolva!
A pénzügyminisztériumi sajtóiroda reagált az elmúlt napokban a sajtóban megjelent elemzésekre, és leszögezi: a kormány folytatja az elmúlt évek gyakorlatát, minthogy "a jövő évi költségvetés tervezete a szokásos általános tartalékon kívül egyéb tartalékokat is tartalmaz a kockázatok kezelésére". Az [origo] egy hete írt arról, hogy fellazulni látszik - a parlamentben benyújtott módosító intványok alapján - a költségvetési fegyelem.  
Vágólapra másolva!

A jövő évi költségvetés parlament előtt lévő változata tartalmaz általános tartalékot, ennek tervezett nagysága 57 milliárd forint, szemben az idei 47 milliárddal és a tavalyi 46 milliárddal. Mindezen túl a jövő évi költségvetés egyéb biztonsági elemekkel is rendelkezik" - hangsúlyozza a közlemény.

"A tartalékok között meghatározó a stabilitási tartalék, amely a tervezetben közel 80 milliárd forinttal szerepel (ennek nagysága az ez évi költségvetésben 78 milliárd, a 2008. éviben központi egyensúlyi tartalék néven 20 milliárd, a 2007. éviben 50 milliárd forint volt)" - magyarázza a PM.

A korábbiakkal ellentétben a jövő évi költségvetés tervezetében egy új tartalékelem is megjelent, ez pedig a kamatkockázati tartalék, nagysága 50 milliárd forint. Ez arra szolgál, hogy ha a válság miatti kamatkockázatok növekednének, akkor annak kiadási területét legyen honnan finanszírozni.

"A korábbi években is, és most is, szerepel a tervezetben céltartalék. Ez azonban, ahogy az elmúlt években, úgy most sem igazi tartalék elem. Ez a forrása azoknak az egyes már tervezett, így szükségszerűen megtörténő intézkedéseknek, mint például a közszféra bérkiegészítése, vagy egyéb további döntések, amelyek a költségvetési tervezet benyújtásakor még nem születtek meg, mivel nem zárultak le az érdekegyeztető tárgyalások, de az ezzel kapcsolatos kiadásokat valamilyen formában már indokolt figyelembe venni" - állítja a minisztérium.

"Így tévedés a jövő évi költségvetés parlamenti elfogadásának menete során a céltartalékot érintő javaslatokat úgy értelmezni, hogy azok nagymértékben olvasztanák a kockázatok kezelésére szolgáló tartalékok szintjét. A jövő évi tényleges költségvetési tartalékok az idei év és a korábbi évek tartalékainak mértékét is meghaladják" - folytatódik a kommüniké.

Az [origo] egy héttel ezelőtt írt arról, hogy a 2010-es költségvetési törvényjavaslathoz az elmúlt egy hónapban benyújtott módosítások már több mint 75 milliárd forintot osztottak szét. A büdzsé lazulása egyelőre nem drámai, de sztrájkra készülnek a vasutasok, a MÁV vezetése csőddel riogat, bajban van a BKV, és már az utcára is vonultak az önkormányzatok.

Bajnai Gordon miniszterelnök - aki egyértelművé tette, hogy lemond, ha a parlament nem fogadja el a költségvetést novemberben - szeptember elején még azt mondta: nem számít arra, hogy "felpuhul" a költségvetés a parlamenti vita során.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!