Osztozna a sikerben a Facebook

Vágólapra másolva!
Egyre sikeresebbé válik a Facebook közösségi oldal, amely már az eredményein is meglátszik. Emiatt a tőzsdei bevezetést fontolgatják, de az alkalmazottak által hátsó kapun közkézre adott részvények ára már most is szárnyal.
Vágólapra másolva!

A Facebook elsöprő sikere a cég árfolyamán is meglátszik: a közkézen forgó részvények ára alig négy hónap alatt 42 százalékkal emelkedett, ami annak is köszönhető, hogy a felhasználók száma elérte a 300 milliót és a vállalat nyereséges lett.

A Facebook nem rendes tőzsdei cég, de az alkalmazottainak engedi, hogy a SecondMarket és a SharesPost szolgáltatókon keresztül értékesítsék a fizetéshez adott értékpapírokat. A SecondMarket ügyvezetője Adam Oliveri elmondta, hogy a júniusi 14,77 dollárról 21 dollárra emelkedett a kurzus.

Egy részvénypiaci elemző szerint egy-másfél éven belül már valóban tőzsdére léphet a Facebook. "Annak a ténynek, hogy a részvények ennyit mozogtak a magántőzsdén, biztos vagyok benne, hogy ennek ahhoz van köze, hogy az emberek számítanak rá, hogy előbb vagy utóbb megtörténik" (a tőzsdére lépés). Magyarul az árat felfelé hajtják, hogy a nyílt piacon majd jó pénzért lehessen eladni a papírokat.

A közkézen forgó részvények összértéke 9,5 milliárd dollár körül lehet Oliveri szerint. Emellett van a Facebooknak elsőbbségi részvénycsomagja is, amely befektetők kezében van. A piacra menetellel a Google sikereit szeretnék követni, amely 2004-es tőzsdei kezdése óta szárnyal - írja a Bloomberg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!