Távozik a szlovákiai OTP-vezér

Vágólapra másolva!
Távozik az OTP szlovák leánybankjának vezetője, az új vezérigazgató kinevezéséig megbízottként Zita Zemková, a pénzügyi és tervezési divízió vezetője látja el az OBS vezérigazgatói teendőit.
Vágólapra másolva!

Az OTP Bank közleménye szerint az OTP Banka Slovensko (OBS) elnök-vezérigazgatója, Kelecsényi Ernő határozott idejű elnök-vezérigazgatói megbízatása 2010. január 24-én lejárt, az OTP Bank vezetése Kelecsényi Ernő munkaviszonyát közös megegyezéssel megszüntette.

Zita Zemková felsőfokú tanulmányai befejezése óta a pénzügyi szektorban tevékenykedik különböző vezetői pozíciókban. 2001-ben lépett be az IRB-hez, az OBS jogelődjéhez, 2002 augusztusától az OTP Banka Slovensko igazgatóságának tagja, a bank pénzügyi és tervezési divíziójának vezetője. Az igazgatóság elnökének személyéről a szlovákiai törvényeknek megfelelően az OBS felügyelőbizottsága határoz.

Az OTP Bank első, sikeres, külföldi akvizíciója a szlovák IRB, későbbi nevén OTP Banka Slovensko volt 2001-ben. A szlovákiai leánybank 2009 első kilenc hónapjában 776 millió forint veszteséget könyvelt el egyedi tételek nélkül, szemben az egy évvel korábbi 1,9 milliárd forintot meghaladó nyereséggel. Az eredményalakulást nagymértékben befolyásolták az időszak során 3,1 milliárd forintra emelkedő kockázati költségek.

A Financial Times elemzése szerint gondot okozhatnak az OTP-nek a leánybankok. Első sorban az ukrán telep hordoz magában kockázatokat a sok veszélyes hitel miatt. A szlovákiai eredményeket pedig még az is befolyásolja, hogy miként alakul az euró és a forint árfolyama. A forint gyengülése ugyan felértékeli a szlovákiai profitot, de jelentősen rontja a hazai eredményt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!