A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Népszabadság: lebénult a közbeszerzés

Vágólapra másolva!
Százmilliárdoktól is eleshetnek a gazdasági élet szereplői, akár a GDP értékének két százalékától is eleshet a gazdaság az első fél év során, ha a kormány fenntartja a közbeszerzések tilalmát, illetve nem sikerül megteremteni a január 1-jétől kötelező elektronikus közbeszerzés feltételeit az uniós értékhatár feletti beszerzések esetében - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Tanácstalanság, értetlenkedés és kivárás jellemzi jelenleg a közbeszerzési piacot. Gyakorlatilag befagyott a rendszer, és senki sem tudja, mikor indulhatnak be újra a pályázatok. Akár a GDP értékének két százalékától is eleshet a gazdaság, ha nem sikerül megoldást találni a kialakult helyzetre - írja a lap.

Január 1-jétől kizárólag elektronikus úton lehet lefolytatni az uniós értékhatár feletti közbeszerzéseket, az adott időpontra azonban nem sikerült felállítani a rendszert. Sólyom László köztársasági elnök pedig visszaküldte a parlamentnek azt a törvényt, amely elhalasztotta volna a bevezetés határidejét, így jelenleg sem a jogszabályi, sem a technikai feltétele nincs meg annak, hogy e közbeszerzéseket lefolytassák.

Bajnai Gordon miniszterelnök úgy döntött, január 20-tól leállnak az állami közbeszerzések, pontosabban elindítani lehet eljárásokat, de döntést már csak az új kormány megalakulása után lehet hozni - emlékeztet a Népszabadság.

Normál körülmények között a központi költségvetés szervei január-február folyamán készítik el közbeszerzési terveiket, és március elején írják ki a felhívásokat. Vélhetően most nem fognak így tenni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!