Észak-Korea becsalogatná a külföldi tőkét

Vágólapra másolva!
A sztálinista Észak-Korea a jelek szerint megirigyelte Kína eredményeit, és külföldi befektetőket vonzana az országba. A nemzetközi szankciók miatt azonban kétséges a kísérlet sikere.
Vágólapra másolva!

Az észak-koreai vezetők különleges gazdasági övezetek létrehozását tervezik Phenjanban és hét másik városban a külföldi tőke becsalogatásához - írta kedden Japán vezető gazdasági lapja, a Nikkei Business. Az újság egy olyan észak-koreai nemzetközi befektetési csoport képviselőjére hivatkozik, amelyet Kim Dzsong Il észak-koreai vezető egyik közeli munkatársa irányít.

A japán lap szerint minden övezetben egy konkrét ipari ágazat fejlesztésére helyezik majd a hangsúlyt. Az infrastruktúra javítása érdekében március közepétől működni fog az országban egy állami fejlesztési bank. A különleges gazdasági övezetek létrehozásakor, illetve az ehhez szükséges reformok végrehajtásakor a kedvező kínai tapasztalatokra kívánnak építeni.

A tervet ugyanakkor kétségessé teszik az ország ellen atomprogramja miatt bevezetett ENSZ-szankciók. Voltak már hasonló próbálkozások az országban, de mindeddig nem jártak sikerrel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!