Megemberelte magát a magyar ipar

Vágólapra másolva!
A decemberi hanyatlás után januárban magára talált a magyar ipar a KSH legfrissebb adatai szerint.
Vágólapra másolva!

Januárban a magyar ipar teljesítménye 3,4 százalékkal nőtt éves szinten, a munkanapokkal korrigált index pedig 5,7 százalékos növekedést mutat. Decemberhez képest pedig közel 9 százalékkal javult az ágazat teljesítménye - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett előzetes adataiból.

A növekedés mindenképpen kedvező, ám a számokat torzítják a korábbi adatok: a havi 8,8 százalékos növekedés a decemberi 5,8 százalékos visszaesést követte, utóbbi adat pedig a múlt évben a legjelentősebb hanyatlásról tanúskodott. A tizenkét havi növekedésben pedig a tavaly januári jelentős visszaesés látszik meghatározónak, amikor az eredeti adatok szerint az ipari termelés 22,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az ipar 2009-ben 17,7 százalékos csökkenést produkált tavaly 2008-hoz képest. Ez több mint tízéves mélypontot jelentett, hasonló mértékű - 18 százalékos - hanyatlást legutóbb 1991-ben regisztrált a KSH, éves szinten pedig utoljára 1992-ben volt példa visszaesésre.

Stuart Bennett, a Crédit Agricole elemzője szerint a januári szám erősebb lett a vártnál. "Miközben a kereskedelmi mérleg pluszban maradt, az export teljesítménye gyengébb lett az év utolsó két hónapjában a prognosztizáltnál, így a külpiacok nem magyarázzák a jó ipari számot. Úgy fest, hogy az egy évvel ezelőtti rossz teljesítmény, azaz a bázishatás áll a kiugrás mögött" - fogalmazott a szakértő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről