A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Lassan elérkezik a csoportos munkaerő-felvétel időszaka

Vágólapra másolva!
Élénkül a munkaerő-kereslet Magyarországon: a javuló gazdasági környezet és a vállalkozások növekvő megrendelései érezhető hatással vannak a foglalkoztatási adatokra - írja a Népszabadság. Növekszik a csoportos létszámfelvételek száma is: a Mercedes és a Hankook több száz, kisebb cégek több tucat embert keresnek.
Vágólapra másolva!

A kereslet élénküléséről árulkodnak a Központi Statisztikai Hivatal és az Állami Foglalkoztatási Szolgálat munkaerő-piaci adatai, az azonban nem derül ki a lap szerint, hogy csak az idénymunka felfutása mutatkozik, vagy trendforduló van a foglalkoztatásban.

A regionális munkaügyi központok tájékoztatása szerint viszont a cégek, főleg az ipari vállalatoknál, de más ágazatokban is, egy tartósabb forgalombővülésre készülnek fel. A dél-alföldi munkaügyi szervezet szerint "a Daimler munkaerőigénye az elmúlt időszakban megjelent a piacon", ami azt jelenti, hogy a Mercedes kecskeméti gyárába már elkezdték keresni azokat, akik a jövő csoportos felvételét jelentik majd.

A Daimler nem csak a déli régióban, hanem Közép-Magyarországon is keres munkatársakat, ugyanis a gyár ötven kilométeres körzetéből gyűjtenék a munkaerőt. Madácsyné Somodi Máris, a ceglédi központ vezetője szerint a Mercedesnek magas igényei vannak: lényegében fejvadászcégekre jellemző feladatokat kell ellátniuk. A régióban emellett még a Saushin japán szórakoztatóelektronikai vállalat is 100-150 embert keres.

A Hankook dunaújvárosi üzemének tervei "új szinten" futnak, itt mintegy 700 főt vesznek majd fel, ennek érdekében több munkaügyi központtal is kapcsolatban állnak. A Praktiker és a Tesco együttesen 120 főt kíván felvenni.

Zimmermann József főigazgató szerint nem csak a felvételi igények, hanem a leépítések számának drasztikus csökkenése is javítja a képet. 2008 októbere és 2010 első negyedéve között 12 ezer embert küldtek el a közép-dunántúli régióban, ez mára 385 főre apadt.

Zala megyében Zalaegerszeg és Zalaszentgrót közelében 1000 főt kíván felvenni öt cég. Utóbbi településen 400 főt egy élelmiszer-feldolgozó cég keres, mások 50 fő betanított munkást, ugyanennyi elektronikai operátort és 70 varrómunkást kívánnak felvenni.

Az Észak-Alföldön az élelmiszeriparban kevesebb munkaerőt keresnek, ugyanakkor a fémiparban, a könnyűiparban és kereskedelemben néhány vállalkozás 50 főnél több munkatársat venne fel. Itt megjegyezte a munkaügyi központ, hogy az építőipar és mezőgazdaság igényei miatt az idénymunkára is nő a kereslet - írja a Népszabadság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!