Ellenzi a VOSZ a kötelező kamarai tagságot

Vágólapra másolva!
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) támogatja a gazdasági kamarák megerősítését szolgáló törekvéseket, de ellenzi a kötelező kamarai tagság intézményének újraélesztését. A szervezet a kamarákat gazdasági önkormányzatokká alakítaná át.
Vágólapra másolva!

Öt pontban fogalmazta meg álláspontját a VOSZ a kötelező kamarai tagsát bevezetésének kormányzati tervéről. A szövetség eszerint támogatja a kötelező kamarai regisztráció gyakorlatának bevezetését, de a kötelező kamarai tagságot, és az ebből eredő - adószerű - tagdíj kivetését nem tartja jónak.

A VOSZ álláspontja szerint a gazdasági önkormányzatként működő kamarák szigorú vállalkozói kontroll alatt működhetnének, a kamarai szerepvállalás kibővítése során többletjogosítványok is rendelhetők a gazdasági önkormányzatokhoz, például a piacvédelem, a munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzés.

A VOSZ álláspontja szerint a gazdasági kamarák kibővült közfeladatainak ellátásához szükséges pénzügyi fedezetet az állami költségvetésből kell biztosítani.

A kamarai rendszer átalakítása során egyértelműen rögzíteni kell, hogy a gazdasági kamarák nem vehetnek részt a szociális párbeszéd intézményrendszerének munkájában, például az Országos Érdekegyeztető Tanácsban - közölte a VOSZ.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!