Albániát is bevehetik az oroszok a Déli Áramlatba

Vágólapra másolva!
 Albánia is kaphat gázt a Déli Áramlat gázvezetéken keresztül, legalább is ennek lehetőségét villantotta fel a Tiranában tárgyaló orosz külügyminiszter-helyettes.
Vágólapra másolva!

Oroszország megfontolja Albánia bevételét a Déli Áramlat gázvezetékben részes országok közé - jelentette ki tiranai látogatásán az orosz külügyminiszter-helyettes. Vlagyimir Tyitov elmondta: Moszkva megfontolja a tervezett vezeték kiterjesztését Albánia felé. Tyitov azt követően nyilatkozott, hogy tárgyalt Sali Berisha albán kormányfővel. Albánia jelenleg nem kapcsolódik egyetlen nemzetközi gázvezetékhez sem.

Az Oroszország által támogatott Déli Áramlat gázvezeték várhatóan 2018-tól üzemel teljes kapacitással, míg egy rövidebb szakaszát már 2015 decemberében átadhatják - nyilatkozta a napokban a Gazprom szóvivője. A vezeték először elkészülő része Bulgáriáig szállít majd orosz földgázt, évi mintegy 15,6 milliárd köbméteres teljes kapacitással. A 2018-ra elkészülő teljes vezetékhálózaton keresztül évente várhatóan 63 milliárd köbméter gáz érkezik Európába.

A Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller 2010 májusában még úgy nyilatkozott, hogy az európai szállítások 2015-ben indulhatnak. A Déli Áramlat Oroszországból a Fekete-tengeren át Görögországba, Bulgáriába, Olaszországba, Szerbiába, Magyarországra, Szlovéniába és Ausztriába szállít majd földgázt. A vezetéket üzemeltető vállalat részvényese az orosz Gazprom és az olasz Eni, az osztrák OMV és a francia EdF.

Az AGRI is készülődik

Közben AGRI néven Azerbajdzsán-Grúzia-Románia gázszállító rendszer megépítését készítik elő a résztvevő országok. Szeptember közepén Bakuban az azeri, a grúz és a román elnök és a magyar miniszterelnök írt alá szándéknyilatkozatot a projekt megvalósításáról. Bukaresti értesülések szerint az AGRI LNG Project Company néven megalapítani tervezett társaság tulajdonosai a román Romgaz, az azeri SOCAR és a grúz GOGC energetikai vállalatok lesznek, egyaránt 33,33 százalékos tulajdonrésszel. A társaságot Romániában jegyzik be. A magyar MVM csatlakozásával a részvényeket újraosztják, így mindenkinek 25 százaléka lesz a társaságban.

Az AGRI révén azerbajdzsáni földgáz érkezhet a Fekete-tengeren és Románián keresztül Közép-Európába. A tervek szerint az azerbajdzsáni gázt Grúzia fekete-tengeri partvidékére juttatják el, ahol cseppfolyósítják, majd ezt az LNG-t (Liquefied natural gas) az erre alkalmas tankerekkel a romániai Konstanca (Constanta) kikötőjébe szállítják. Itt visszaalakítják a gázt az eredeti halmazállapotra, majd azt romániai és más uniós felhasználókhoz továbbítják.

Hírügynökségi jelentések szerint a projekt megvalósítási költsége 4-4,5 milliárd euró között lehet. A szállítások mennyisége az első időkben várhatóan 8 milliárd köbméter lesz, és a projekt jövedelmezőségétől függően a későbbiekben növelhetik a kapacitást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!